Közlekedés

2023.10.15. 06:48

A díjemelés ellenére többen szálltak autóbuszra Békéscsabán

Az autóbusz-közlekedés is napirendre került a városi közgyűlés minap tartott ülésén. Szarvas Péter polgármester nemrég sajtótájékoztatón ismertette, hogy a tapasztalatai alapján a Volánbusz Zrt. partnere az önkormányzatnak és azoknak, akik igénybe veszik a tömegközlekedést. A cég évek óta fejleszti a járműállományát, egyre korszerűbb motorral felszerelt autóbuszok közlekednek Békéscsabán, így javul a károsanyag-kibocsátási mérőszám.

Licska Balázs

Bár nőtt a jegyek és a bérletek ára, az utasok száma szintén emelkedett tavalyhoz képest az első hat hónapban Békéscsabán.

Fotó: Bencsik Ádám

Elmondta: ismerve a sajátosságokat, szerinte a volántársaság jó és takarékos gazdálkodást folytat. Évente 700 millió forintba kerül Békéscsabán a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés, mint közszolgáltatás. 400 millió forint származik a jegyekből, a bérletekből és egyéb támogatásokból, így idén 300 millió forint az, amit az önkormányzatnak kell biztosítania a cég számára. Ennek megvan a fedezete, és most a grémium úgy döntött, hogy előlegként 140 millió forintot utal.

Az első féléves beszámolóból kiderült, hogy az utasszám közel 200 ezerrel nőtt az első hat hónapban a tavalyi első hat hónaphoz képest, ugyanakkor az úgynevezett fizető-kilométer és férőhely-kilométer csökkent. 2022. november 1-jétől nőttek a jegyek és a bérletek árai, ami a bevételben is megmutatkozik. A tarifaemelések ellenére az idei első fél évben több menetjegy, összvonalas bérlet, tanuló- és nyugdíjasbérlet fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A grémium elé került előterjesztésben arról ugyancsak írtak, hogy Békéscsabán a feladatot 22 autóbusszal látja el a volántársaság, és hogy a költségek tekintetében az egyik legnagyobb tételt az üzemanyag ára jelenti. Ez az első hat hónapban 4,6 millió forinttal kevesebb volt, mint az előző év első felében. A gázolaj nagykereskedelmi ára – áfa nélkül – január 1-jén literenként 482 forint, június 30-án pedig 383 forint volt. A közvetlen karbantartási kiadások ugyanakkor emelkedtek.

Mint írták, a közelmúltban megváltozott Békéscsabán a járműpark. Kivontak több Mercedes-Benz autóbuszt, és azok helyett MAN A21 típusú, tíz évnél fiatalabb szóló járgányokat állítottak szolgálatba.

A városi közgyűlés 2021 végén – szükséghelyzeti intézkedésként – 2022. január 1-jétől a Volánbusz Zrt.-t jelölte ki a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés, mint közszolgáltatás ellátására. Ez a kijelölés legfeljebb két esztendőre szólhat, azaz a mostani év végén jár le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában