Évforduló

2023.10.20. 20:00

130 éve működik a Németvárosi Óvoda Gyulán - galériával

A gyulai Németvárosi Óvoda fennállásának 130. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget pénteken az intézményben.

Papp Gábor

Színes programmal ünnepelték a 130. évfordulót. Fotó: Lehoczky Péter

Pálovitsné Czene Ágota intézményvezető köszöntőjében elmondta, hisznek abban, hogy óvoda értékteremtő és kultúrateremtő lehet.

– Az elmúlt 130 év arra kötelez minket, hogy az értékeket megőrizzük és továbbadjuk. Mindezek mellett feladatunk az is, hogy a változásokat, az új kihívásokat figyelembe véve, innovatív tudással felvértezve megtaláljuk a legcélravezetőbb utat a gyerekek optimális fejlődésének, képességeinek kibontakoztatása, erkölcsi, érzelmi közösségi életük elősegítése érdekében – hangsúlyozta. Mint mondta, abban a reményben ünnepeltek, hogy az óvodákba járó gyermekek személyiségformálásában talán egy kicsit ők is szerepet játszottak, és örömmel térnek vissza.

Englenderné Hack Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kiemelte, nem sok település mondhatja el magáról, hogy 130 éves az óvodája, nem beszélve arról, hogy ebben az esetben német óvodáról van szó.

– Ezek az intézmények nagyon fontos alappillérei gyermekeink nevelésének, a szocializáció első színterei. Szerepük napjainkban, amikor a szülők, nagyszülők már nem egy háztartásban élnek, még jelentősebb – fogalmazott. – Az oktatási-nevelési intézményeknek hangsúlyosabb szerep jut a nyelv és az identitás közvetítésében. Már itt eldől például, hogy a gyerekek szeretni fogják-e a német nyelvet, illetve mennyire természetesen fogják használni azt.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a gyulai, illetve vármegyei németség történelmének több fontos szemelvényét elevenítette fel. Felidézte, hogy a helyi németek 1893-ban létesítettek kisdedóvót, óvodát a városrészen, amivel akkor is megelőzték a korukat. 

– Az óvoda folyamatosan fejlődött – emelte ki. Külön kitért arra, hogy a gyulai német nemzetiségi önkormányzat 2016-ban döntött arról, hogy működtetésébe veszi az óvodát, és azóta is számos beruházás valósult meg. Hangsúlyozta, a gyerekek nevelése, a nyelvoktatás példaértékű az óvodában. 

Az eseményt számos kulturális program, illetve kiállítás is színesítette.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában