Együttműködési megállapodás

2023.09.15. 15:38

Újabb ajtókat nyitottak a gészis diákok számára

Azok a diákok, akik a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium szoftverfejlesztő és -tesztelő okleveles technikusképzésén vesznek részt, egyszerűbben tanulhatnak tovább a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán – ez a lényege annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és az SZTE TTIK vezetése aláírt pénteken Békéscsabán.

Licska Balázs

Maczik Mihály, Mucsi Balázs, dr. Horváth Dezső és dr. Mingesz Róbert írta alá az együttműködési megállapodást

Fotó: Für Henrik

A BSZC főigazgatója, Mucsi Balázs elmondta: immár megszokott, hogy a BSZC felsőoktatási intézményekkel globálisan, egyes tagintézményei pedig egyes karokkal partnerségre lépnek. Az alap mindig ugyanaz, de a részletek mások. A szakképzés átalakítása után törvényi lehetőség is nyílt arra, hogy az okleveles technikusképzésből felsőoktatásba igyekvő diákok többletpontokat és plusz kompetenciákat, illetve immár teljesített krediteket vigyenek. Azaz újabb ajtókat nyitnak ki a fiatalok előtt.

Hangsúlyozta, hogy a BSZC tagintézményeiben, középiskolai szinten olyan tudást halmozhatnak fel a tanulók, amely a felsőoktatásban is elfogadható. Szeretnék elérni, hogy valamennyi szakon legyen duális együttműködés; és ha a diák középiskolásként a duális képzésben egy cégnél van, akkor ugyanannál a cégnél folytathassa egyetem, főiskola közben is a duális képzést. Ez immár adott is bizonyos szakokon, szeretnék ezt a lehetőséget is bővíteni. Mucsi Balázs főigazgató aláhúzta: a BSZC-ben a fiataloknak egy életpályamodellt kívánnak bemutatni.

A Gésziben, a Nemes Tihamér technikumban is kikövezték az utat. Azok a szoftverfejlesztő- és tesztelők, akik az érettségi utáni kétéves képzésben vagy az ötéves okleveles technikusképzésben vesznek részt, előnyhöz juthatnak a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán, bizonyos szakokon, mint a gazdaságinformatikus, a mérnökinformatikus, a programtervező informatikus, az üzemmérnök-informatikus és a villamosmérnök.

Az SZTE TTIK képviseletében dr. Horváth Dezső dékán elmondta, hogy vonzó lesz ez a lehetőség a motivált, tehetséges diákok számára, és úgy véli, hogy az együttműködési megállapodás összességében hozzájárulhat a dél-alföldi régió fejlődéséhez, hiszen a tudásanyag helyben maradhat. 

Az SZTE TTIK Informatikai Intézetének vezetőhelyettese, dr. Mingesz Róbert hozzátette, kedvezőek a tapasztalatok a technikumi képzéssel kapcsolatban. Akik ilyen középiskolákban végeznek, képesek megállni a helyüket. Az együttműködési megállapodás lehetőséget ad arra, hogy a Gésziben végzett szoftverfejlesztő- és tesztelők esetében bizonyos tantárgyakat immár teljesítettnek tekintsenek, így a fiatalok könnyebben, akár hamarabb szerezhetnek diplomát. 

Maczik Mihály, a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, hogy eddig is népszerű volt a szoftverfejlesztő- és tesztelőképzés, és amikor kiderült, hogy lesz okleveles technikusképzés, tovább nőtt az érdeklődés. A fiatalok motiváltak, jól tanulnak, és örülnek annak, hogy tárt karokkal számítanak rájuk a Szegedi Tudományegyetemen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában