Megtelt a nagyterem

2023.09.28. 17:06

Napirenden a Wesley iskola: bekiabálásokkal tarkított orosházi rendkívüli testületi

Rendkívüli ülésre érkeztek az orosházi képviselő-testület tagjai csütörtökön. Téma volt a Wesley iskola jövője is, az ülést többször meg kellett szakítani, mert a hallgatóság soraiból bekiabálásokkal zavarták meg azt.

Csete Ilona

Megtelt a városháza nagyterme a csütörtöki nyilvános testületi ülésen.

Fotó: Nagy Kristóf

Rendkívüli támogatásra nyújtott be az önkormányzat igényt (ezt évente négy alkalommal tehetik meg ). Majd a képviselők döntése alapján csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz a város. 2016 óta így alakultak a számok: 2017-ben 26, 2018-ban 24, 2019-ben 27, 2020-ban és 2021-ben 22 fiatal, tavaly 9 diák ösztöndíjához járul hozzá havi 8 ezer forinttal az önkormányzat. Volt módosító indítvány, a csökkenő létszám mellé adjanak nagyobb összeget. Erre reagálva a jegyző, dr. Burai Mihály elmondta, a város szociális rendeletének a módosítása után a felsőfokú tanulmányokat támogató ösztöndíj és a Bursa Hungarica együtt komoly pénzügyi segítség. A központosított földgáz- és villamosenergia keretközbeszerzési eljáráshoz is csatlakozott a város. 

Amikor a Wesley iskoláról kezdtek tárgyalni, Raffai János ellenzéki képviselő azt mondta: az iskola fenntartója, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) finanszírozási nehézségekkel küzd, veszélybe került a működés, felmondtak pedagógusok, a 120 hátrányos helyzetű, egyénre szabott nevelési igényű gyermek ellátása hogy ne szenvedjen csorbát, s azért, hogy az iskola itt egyben maradjon, a megoldást kell megtalálni. A képviselő egyszeri, 12 millió forintos támogatást javasolt az orosházi intézménynek. 

Dávid Zoltán polgármester (Fidesz) kérdéseket intézett az iskola szakmai vezetőjéhez, Pesics Hajnalkához, majd ifjabb Iványi Gábor lelkészhez,  a MET dél-alföldi régióvezetőjéhez. Számokat akart hallani, hogy az iskola fenntartójának mennyi tartozása van, az intézménynek milyen forrásnehézségei vannak, hány pedagógus távozott, a bérkifizetések miként alakultak stb.

Iványi Gábor számokat nem sorolt, de azt elmondta, hogy Orosházán dolgoznak a legsúlyosabbak ellátását végző kollégák, az itt tanuló diákok a legkiszolgáltatottabbak. Ahogy fogalmazott, a fenntartó – ahogy más önkormányzatoktól – , úgy az orosházitól is átmeneti segítségre számít. 

A hallgatóság soraiban ülők többször bekiabálva formáltak véleményt, olyankor a polgármester  szünetet rendelt el. A hosszas vita végén abban maradtak: a MET és az önkormányzat tárgyaljon, a kérdéseikre kapjanak válaszokat, s visszatérnek a témára és a következő ülésen napirendre tűzik azt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában