Előadás

2023.09.10. 11:13

Micsoda idők voltak 560 éve - a királynék korában Kovácsházán

Mátyás király idejében írták, 1463 tavaszán, azt az oklevelet, ami Kovácsháza első ismert említését tartalmazza. A Kowachaza névváltozatot használták. Ennek idén, 2023-ban 560 éve. A kerek évforduló alkalmából az MNL Békés Vármegyei Levéltára és Mezőkovácsháza önkormányzata konferenciát szervezett A királyné és Kovácsháza - előadások Mezőkovácsháza első ismert említésének 560. évfordulója alkalmából címmel. Az ország számos pontjáról érkeztek kutatók, akik Mátyás király koráig forgatták vissza a múló idő kerekét.

Csete Ilona

A konferencia résztvevőit a helytörténeti kutatásokkal is foglalkozó alpolgármester, Albertus László köszöntötte.

Mezőkovácsháza A házigazdák nevében Albertus László alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. A szakmai együttlétet Kiss Rózsa és tanítványainak az éneke nyitotta meg, ezzel is Mátyás királyra emlékeztek.

Kiss Rózsa és tanítványainak az éneke nyitotta meg a programot.

Öt előadást hallhattak több témában az érdeklődők. Dr. Neumann Tibor (MTA, tudományos főmunkatárs) Ki lesz Mátyás király utóda? Magyarország viszontagságai a 15-16. század fordulóján, dr. Halmágyi Miklós (MNL BéVL, levéltáros): Beatrix királyné és Kovácsháza, Mozaikok Kovácsháza okleveles történetéből; dr. Szaszkó Elek (Karinti Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, történelemtanár): A Dél- Alföldről Ferdinánd Király udvarába – kovácsházi Bessenyi István pályafutása; Német Csaba (MNL BéVL, levéltáros): Kovácsháza és Gyula vár urai: a Maróti család és Mágocsy Gáspár; Szarka József (Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum, régész, történész): Egy dél-alföldi karrier: a Mágocsi- Porkoláb család eredete és felemelkedése című témát ismertette részletesen.

Kutatók érkeztek Mezőkovácsházára és tartottak előadásokat. Fotók: Gigacz Balázs

S hogy micsoda idők voltak anno, arról  a jelenlevők vetített képeken is információkhoz juthattak, például Kovácsházát említő középkori oklevelekről. Hallhattak a 15-16. századi Kovácsháza földesurairól és jobbágyairól, a magyar királyság 15. század végi viszontagságairól, valamint arról is, milyen kapcsolat fűzte Kovácsházát Beatrix királynéhoz, Horvátországhoz és a Szent Margit szigetén élt Domonkos-rendi apácanővérekhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában