Tárlat

2023.09.12. 06:30

Megnyílt a Nők ecsettel kiállítás Gyulán

Megnyílt a Nők ecsettel (1896-1952) című kiállítás a napokban a gyulai Kohán Képtárban. Kónya István alpolgármester a tárlatot megnyitó beszédében elmondta, egyedi, ritkaság számba menő kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

– Olyan nők alkotásai láthatók, amelyek vészterhes időszakokban, világháborút megelőző, azt követő, világháborús és két világégés közötti években születtek – fogalmazott Kónya István. – Nem elsősorban az alkotás pillanatai voltak ezek, de a hölgyek mégis ecsetet ragadtak, érzelmeiket vászonra vitték, és igyekeztek bemutatni, miként éltek akkoriban. Szólt arról, hogy hazánkban először a művészeti oktatás tárta ki kapuit a női felsőfokú oktatásban tanuló lány hallgatók előtt, aminek fő szorgalmazója Székely Bertalan volt. 1909-ben létrejött a Magyar Képzőművésznők Egyesülete, amit 1931-ben két újító szándékú festőcsoport, az Alkotó Művésznők Egyesülete és az Új Nyolcak megalakulása követett. Mint mondta, jelentős művészek nőttek ki a müncheni, párizsi és nagybányai festőiskolákból.

Kónya István hangsúlyozta, a KöröspArt Galéria gyűjteménye felidézi a magyar festészet eddig még nem kellően feldolgozott területét, a festőnők hazai munkásságát. 

Durkó Károly önkormányzati képviselő, a KöröspArt Galéria társtulajdonosa érdekességként megemlítette, hogy az első két alkotás, amelyet 25 évvel ezelőtt megvásároltak, női művészek munkája volt. A kiállításról szólva kifejtette, a tárlaton összesen 47 alkotás, 37 olajkép, 8 akvarell, egy pasztell és két grafika látható. 

A női festők rendkívülisége kapcsán felhívta a figyelmet Saphier Dezső munkásságára, aki nagyon sokat tett azért, hogy ezeket az alkotásokat felfedezze a műkedvelő közönség. 

Durkó Károly érdekességként kiemelte, hogy a női alkotók önarcképein, portréin, munkáin egy különleges látásmód érhető tetten, a hölgyek sokkal inkább kivetítették szorongásaikat, félelmeiket, egzisztenciális problémáikat, és kevésbé volt elsődleges számukra a szépség. A szakember több alkotó regényes sorsát, alkotását is bemutatta a megnyitón az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában