Előfutam

2023.09.24. 08:28

Kettős sarkadi siker született a Viharsarki Vágtán – galériával

Kettős sarkadi győzelem született a Viharsarki Vágtán, a Nemzeti Vágta sarkadi előfutamán, amelyet szombaton rendeztek meg Sarkadon, a Hargita sétány végén, az Éden Camp mellett kialakított pályán. A vágtát Mellár Péter Bendegúz nyerte Trója nyergében, a kishuszároknál pedig Miklán Lia és lova, BZ Bellissimo ért be elsőként a célba.

Licska Balázs

A Viharsarki Vágtát Sarkad (világoszöld) nyerte.

Fotó: Bencsik Ádám 

A Viharsarki Vágtára, azaz a nagyok versenyére összesen 12 nevezés érkezett. Ők négy selejtezőben küzdöttek meg azért, hogy bekerülhessenek a fináléba a Viharsarki Vágtán. Az elsőből Sarkad jutott tovább Okány és Kunadacs előtt; a másodikból Nyíregyháza folytathatta a küzdelmeket Zsadányt és Szabadkígyóst megelőzve; a harmadikból Kötegyán ment tovább Doboz és Békéscsaba előtt; míg a negyedikből Biharugra Fülöpszállás és Elek előtt.

Sarkad színeiben indult Mellár Péter Bendegúz, Trója nyergében; Biharugrát képviselte Pápa Attila és lova, Sári; Kötegyánt Kiss Dorottya Dorka és patása, Begcsi; Nyíregyházát pedig Garai Richárd, Messina nyergében. Az, hogy bekerültek a sarkadi döntőbe, azt is jelentette számukra, hogy biztosan ott lehetnek a Nemzeti Vágta döntőjében, amelyet ezúttal nem a budapesti Hősök terén, hanem a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendeznek meg szeptember 30-án és október 1-jén, szombaton és vasárnap.

A zsokék nem fogták vissza a lovaikat a sarkadi fináléban annak tudatában sem, hogy biztosan bekerültek az országos döntőbe. Sőt, hihetetlen izgalmakat hozott a verseny. Kötegyán, azaz Kiss Dorottya Dorka és Begcsi az igyekezetben meg is hiúsította az első rajtot, ami miatt 10 méteres büntetést kapott. A második rajt során pedig Biharugra lőtt ki, Sarkad azonban viszonylag hamar átvette tőle a vezetést, és a két és fél kör végén igazából nem volt kérdés, hogy melyik páros nyer. Második lett Biharugra, harmadikként ért célba Nyíregyháza, negyedikként pedig Kötegyán zárt.

A kishuszárok versenye során másfél kört tettek meg a pályán a lovak és a lovasok. Itt hamar élre állt a Sarkad színeiben induló Miklán Lia és patása, BZ Bellissimo, és nem is engedtek aztán maguk elé senkit sem, így Sarkad magabiztosan nyert, megelőzve Szilásváradot (Vozár Vilma és Puszta) és Ikladot (Tóth Fanni és Manó). Mindez azt jelenti, hogy a következő hétvégén ott lehet Szilvásváradon a kishuszárok megmérettetésén is Sarkad.

A kishuszárok versenyében Sarkad (szürke) győzött, megelőzve Szilvásváradot (zöld) és Ikladot (piros). Fotó: Bencsik Ádám

– A sarkadiak nagy, 10 ezer lelkes családján belül igen fontos szerepet tölt be a lovastársadalom – mondta dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, hozzátéve, hogy évtizedek óta a legnagyobb városi rendezvényeknek is keretet adnak a lovasprogramok.

Mint fogalmazott, a mai rohanó, egyre inkább elidegenedő világban nagyon fontos a közösségépítés. Ennek motorjai, kovászai a helyi civil szervezetek, köztük a lovasklubbal, azaz nem csak a hagyományok ápolásában van jelentős szerepük. Hozzáfűzte, mindig örömmel tapasztalja, hogy a lovastársadalom tagjai szinte családtagként üdvözlik egymást és töltenek el egy tartalmas napot.

Emlékeztetett: a Nemzeti Vágta egyik előfutamának évek óta Sarkad ad otthont, a térségben egyébként egyedüliként. Kiemelte, hogy mindig felemelő érzés az, amikor hallja a települése nevét, és az, hogy az országos döntőn felvonulnak a város zászlajával, címerével. Sarkad az elmúlt években kiváló eredményeket ért el az országos fináléban is – tavaly például egészen a középfutamig menetelt –, bízik benne, hogy ebben az évben akár a végső döntőben is ott lehet.

Fogathajtó versenyt is rendeztek
Váczi Erzsébet, a sarkadi lovasklub, a Lovas és Fogathajtó Szabadidős Sportegyesület elnöke elmondta, hogy a Viharsarki Vágta keretében megyei C-kategóriás fogathajtó versenyt is rendeztek, póni, egyes és kettes fogatok számára. Az akadályhajtásra – amelynek során húsz akadályt kellett leküzdeniük a fogatoknak – összesen 36-an érkeztek, és egyébként nemcsak Békés vármegyéből, hanem Hajdú-Biharból és Szabolcs-Szatmár-Beregből, sőt Erdélyből is jöttek versenyzők. Azért, hogy ösztönözzék a fiatalokat, tartottak oktató-nevelő hajtást is hét résztvevővel, ebben az esetben a szülők voltak a segédhajtók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában