Kósa Géza

2023.09.22. 18:38

Gyulai személyiségnek állították szobrot Budapesten

Kósa Géza mellszobrának avatásán vett részt Budapesten dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és a város delegációja.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő a Facebook-posztjában arról írt, a gyulai származású dendrológus tudósnak, aki a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert igazgatója volt, a Kertészeti Egyetem budai arborétumában állítottak szobrot. 

A polgármester Gyula városa nevében köszöntötte a résztvevőket, majd prof. dr. Hrotkó Károly, a dísznövény tanszék emeritus professzora, Barabics Elemér erdészmérnök, az alsótekeresi faiskola tulajdonosa és Ambrus Lajos író mondtak beszédet. Az ünnepséget a szoborállítást kezdeményező Bíró Tamás szervezte.

A szobor alkotója Tóth Dávid, aki annak a Tóth Béla szobrászművésznek a fia, aki a gyulai vár előtti lovasszobrot alkotta. A szobor költségeihez az önkormányzat félmillió forinttal járult hozzá.

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, tudomása szerint Kósa Géza a második gyulai, akinek szobrot állítottak Budapesten. Az első Erkel Ferenc volt, akinek egész alakos szobrát 1888-ban avatták fel az Operaház homlokzatán.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában