Továbbtanulás

2023.09.06. 13:52

Felkerült a dobozi osztályterem falára is a diáknaptár

A továbbtanulás tekintetében minden fontos időpontot, információt tartalmaz az a diáknaptár, amelyet szerdán vettek át a Dobozi Általános Iskola nyolcadikos tanulói a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarától, majd akasztottak is fel az osztályteremben.

Licska Balázs

A továbbtanulás tekintetében fontos információkat, dátumokat tartalmaz a kamara által biztosított diáknaptár, amely rögtön fel is került a falra a Dobozi Általános Iskolában, a nyolcadikosok termében

Fotó: Bencsik Ádám

Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője elmondta, több éve adnak diáknaptárat a nyolcadik osztályos fiataloknak. Eddig zsebnaptárat juttattak el a tanulóknak, most viszont úgy döntöttek, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásának köszönhetően az osztályteremben kirakható falinaptárat biztosítanak. Szerte Békés vármegyében összesen mintegy 120 helyszínre visznek el ilyen diáknaptárat, azaz szinte az összes vármegyei nyolcadikos osztály termében elérhetővé válnak a fontos tudnivalók.

Mészárosné Szabó Anna Fotók: Bencsik Ádám

Hangsúlyozta, hogy bár csak most kezdődött el a tanév, hamar eljön a december, a január és a február, amikor el kell dönteni, hogy merre tanulnának tovább: gimnázium, technikum és szakképző iskola közül választhatnak. Fontosnak mondta, hogy ne hirtelen felindulásból döntsenek a fiatalok, alaposan meg kell fontolni, körbe kell járni a lehetőségeket, és érdemes beszélni erről a szülőkkel, az osztályfőnökkel és a pedagógusokkal.

A döntésben komoly segítséget jelent a diáknaptár, hiszen benne vannak a legfontosabb dátumok, például az, hogy mikor lesz a pályaválasztási vásár Békéscsabán – ahol szinte a teljes kínálattal találkozhatnak a fiatalok –, hogy mikor lesznek a középiskolákban a nyílt napok, hogy meddig kell dönteni, illetve, hogy mikor kell rákapcsolni a jobb jegyekért. A szakképzéssel kapcsolatos leglényegesebb információkat ugyancsak tartalmazza a falinaptár, például azt, hogy mit jelent a szakképzési munkaszerződés, hogy milyen ösztöndíjak érhetők el.

A Dobozi Általános Iskola igazgatóhelyettese, Váradi Edit beszélt arról, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával. Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető felajánlotta, hogy a kamara szakemberei szívesen részt vesznek osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken is, ahol szintén minden, a továbbtanulás szempontjából fontos információt megosztanak a gyermekekkel és szüleikkel. Váradi Edit igazgatóhelyettes hozzátette, hogy élnek is majd ezzel a lehetőséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában