Alakuló gyűlés

2023.09.25. 11:58

Csabán is tarthatnak már gyűlést a kábítószer- és gyógyszerfüggők

Narcotic Anonymous (NA) nyílt alakuló gyűlést tartottak a napokban Békéscsabán. Az eseménynek a Védőburok Nappali Ellátás adott otthont, és a kábítószer-, valamint gyógyszerfüggőkön kívül fogadták az alkoholfüggőségtől szabadulni vágyókat, valamint a különböző szakembereket is.

Vásári Erzsébet

A szerző felvétele

Bessenyeiné Papp Kitti, a Védőburok Nappali Ellátás intézményvezetője elmondta, az NA önsegítő csoport tőlük függetlenül működik, és Békés vármegyében most először tartottak programot, ami éppen ezért egy alakuló gyűlés volt. Ők maguk egyrészt a helyszínt biztosították, másrészt a szervezésben, illetve meghívásokban segítettek, tehát intézményük az NA-tól teljesen független. Az intézményvezetőtől megtudtuk, az alakuló gyűlésre elsősorban olyan résztvevőket hívtak meg, akik már működtetnek valahol az országban ilyen önsegítő csoportokat, és vállalták, hogy Békéscsabán is vezetnek egy kezdő alkalmat.

Bessenyeiné Papp Kitti saját tevékenységükre visszatérve elmondta, szenvedélyvetegek nappali ellátásával foglalkoznak, számukra biztosítanak többek között mentálhigiénés támogatást, tanácsadást, csoportfoglalkozást, melyek keretében önsegítő, illetve önszerveződő csoportokkal tudják a felépülést és a józanodást támogatni.

Megtudtuk, a Védőburok Nappali Ellátás helyszínén már egy ideje működik hétfőnként anonim alkoholisták gyűlése, de egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy a kábítószer- és gyógyszerfüggők is teret kapjanak a közös gyógyulásra. Hozzátette, kapcsolatban állnak a Tüdőkórház Addiktológiai Osztályával, és ott is tapasztalták a fent említett igényt. Ráadásul, mivel jellemző az úgynevezett keresztfüggőségek kialakulása, és utána már valaki nem csupán alkoholfüggő lesz, hanem párosul ahhoz például gyógyszer-, vagy kábítószerfüggőség is, így fontosnak tartották, hogy az utóbbiakban szenvedők kapjanak plusz segítséget Békés vármegyén belül is, és ne kelljen egy-egy gyűlés miatt akár órákat utazniuk.

Bessenyeiné Papp Kitti visszaemlékezett, az Anonim Alkoholisták (AA) Országos Találkozóján vették fel a kapcsolatot a Narcotic Anonymoussal, akik azonnal nyitottak voltak egy békéscsabai alakuló gyűlés megszervezésére. Hozzátette, ezek is nyitott gyűlések, lényegében bárki látogathatja őket, az is, aki még szerhasználó, de szeretne leszokni. Kritérium azonban esetükben, hogy nem szólalhatnak meg a gyűlésen. Részt vehet továbbá az, aki már a józanodás útjára lépett, tehát bizonyos ideje tiszta, illetve különböző szakemberek is, akiknek a munkájukhoz nyújt segítséget egy-egy ilyen alkalom végigkövetése. Végül Bessenyeiné Papp Kitti hangsúlyozta, nem elég csupán az, ha a függő a felépülés útját választja, szükség van ugyanis a hozzátartozó jelenlétére is mind a gyűlésen, mind pedig a gyógyulás felé vezető út mindennapjaiban.

Az NA békéscsabai alakuló gyűlésének egyik tagja volt Bandi, aki szintén függő, de immár 12 éve tiszta. Elmondta, ők egy anonim közösség, amiben mindenki egyenlő, éppen ezért csak a keresztnevükkel mutatkoznak be egymásnak, illetve azzal, hogy ők maguk is függők. Így azonosulnak azzal, hogy mindannyian hasonló probléma miatt érkeznek a gyűlésekre. Hozzátette, a közösségük önsegítő, ami 1953-ban indult az Egyesült Államokban, Kaliforniában. Ma világszerte 143 országban hetente több mint 76 ezer találkozót tartanak. Magyarországon 1996-ban indult és növekedett a mozgalom, 18 városban 50 élő találkozót és 10 online meetinget tartanak hetente.

Banditól megtudtuk, az NA egy olyan közösség, ahol abban hisznek, hogy az egyik függő segít a másikon, vagyis egymás segítségével tudnak tiszták maradni, illetve abban, hogy ez lényegében egy akcióprogram, amibe bele kell tenni a munkát, amit senki más nem tud helyettük megcsinálni. Hangsúlyozta, hozzájuk bárki fordulhat, csupán egy feltétel van: mégpedig az, hogy abba akarja hagyni a szerhasználatot. Tag lehet tehát az, aki annak vallja magát.

Kiemelte, nincs tagdíjuk, hiszen ők is ingyen lettek tiszták a programnak köszönhetően, és felelősségüknek tartják azt, hogy ezt továbbadják. Az NA tagság nem jár kötelezettségekkel. Nem állnak kapcsolatban más szervezetekkel, nincs belépési díjuk vagy tagdíjuk, nem kell fogadalmakat és ígéreteket tenniük senkinek. Nem állnak továbbá összeköttetésben semmilyen politikai, vallási vagy jogvégrehajtó csoporttal és soha nem állnak megfigyelés alatt. Bárki csatlakozhat hozzájuk korra, fajra, szexuális irányultságra, hitre, vallásra vagy annak hiányára való tekintet nélkül. Az NA teljesen önellátó, a külső hozzájárulásokat, például állami pénzeket visszautasít. A kiadásokat mint a terembérletet, szakirodalmat, vagy éppen üdítőt, és a területi, országos vagy nemzetközi szolgálatokat saját önkéntes adományokból fizeti.

"Csak úgy tudjuk megtartani felépülésünket, ha továbbadjuk!" - Ezen az elven alapszik az egész NA közösség. A gyűlésekre visszatérve Bandi elmondta, abban hisznek, hogy a megosztásnak nagy ereje van, ezért az alkalmakon mindenki kibeszélheti magából a "csontvázakat". Hiszen, ha bent maradnak a sötétben, abból biztosan baj lesz, de ha minden titokra és kétségre fény derül, úgy meg tudnak gyógyulni.

A gyűléseken túl a program része az is, hogy a függők választanak maguknak egy úgynevezett szponzort, aki közvetlenül segít a másiknak a gyógyulásban, és a 12 lépés megvalósításában. Megtudtuk, a szponzor általában egy "tapasztaltabb" függő, aki példát mutathat a kezdőnek. Végül Bandi hangsúlyozta, hisznek abban, hogy a függőség egy betegség, amiből nehéz kigyógyulni. Éppen ezért minden nap foglalkozni kell vele, és dolgozni kell rajta a siker érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában