Békés vármegye

2023.09.20. 09:49

Biztonságos és ajánlott a HPV elleni védőoltás

A napokban volt esedékes a szülőknek meghozni a döntést, miszerint beadatják-e vagy sem 7. osztályos gyermeküknek a HPV védőoltást. Ennek apropóján kérdeztük dr. Párducz László PhD gyulai szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász és osztályvezető főorvost a humán papillomavírusról, és annak következményeiről.

Vásári Erzsébet

Dr. Párducz László

Fotó: Für Henrik

Dr. Párducz Lászlótól megtudtuk, a HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírus rövidítése, melynek eddig több mint 200 ismert típusát azonosították. Közöttük vannak alacsony daganatkeltő kockázattal bíró típusok, melyek a nemi szervi szemölcsöket okozzák, és léteznek magas daganatkeltő rizikójú típusok, amelyek egyes rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelősek. A HPV felelős olyan rákos betegségekért, mint a méhnyakrák, a hímvessző, a hüvely, a szeméremtest daganatos elváltozása, illetve bizonyos száj -garatüregi daganatok, valamint a végbélnyílás daganatos elváltozása.

Megtudtuk, a HPV nagyon gyakori, az emberek döntő többsége találkozik élete folyamán a vírussal, és mindkét nemet érinti. Elsősorban szexuális úton terjed, direkt hám-hám érintkezéssel. Sajnos a gumióvszer sem jelent teljes védelmet, hiszen minden fajta intim együttlét során átadható a vírus. A fertőzést a szervezet többségében leküzdi, de ha tartóssá válik, akkor a fent említett betegségek kialakulásához vezethet. Az átvészelt fertőzés után pedig sajnos nem alakul ki tartós védettség, ezért a későbbiekben újra és újra elkaphatjuk ugyanazt, vagy egy másik HPV típust. Hozzátette, Magyarországon évente több ezer HPV-hez köthető daganatos betegség fordul elő. Minden évben 1000-1200 esetben diagnosztizálnak méhnyakrákot és sajnálatos módon mintegy 400 nő meg is hal ebben a betegségben.

Dr. Párducz László a HPV elleni védőoltásról elmondta, az 9 éves kor felett adható, lányoknak és nőknek, valamint fiúknak és férfiaknak egyaránt. A legnagyobb védelmet azonban még a szexuális élet megkezdése előtt adhatja. Ez az oka annak, hogy világszerte az állami oltási programokban a 11-12 évesek oltását javasolják, leginkább iskolai kampányoltás keretében. Ebben az életkorban a körülbelül 6 hónapos időközzel adott 2 dózissal kialakítható ugyanis a védelem. Az oltás beadásának egyébként felső életkori határa nincs, a hazai felnőttkori védőoltási ajánlás szerint 54 éves korig minden férfi és nő számára előnnyel járhat a vakcina alkalmazása. E felett egyéni mérlegelést javasolnak.

Hangsúlyozta, hogy az oltóanyag biztonságos, sem a vírust, sem annak genetikai anyagát nem tartalmazza, ezáltal nem tud szaporodni a szervezetben és nem tudja megváltoztatni annak működését. A HPV elleni vakcinát 2006 óta alkalmazzák, azóta már több mint 500 millió adagot használtak fel világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan monitorozza az oltások biztonságosságát, 2017-es jelentésük szerint ezen oltások kiemelkedően biztonságosak. Ezt pedig a 2022-es jelentésük egyértelműen alátámasztotta. Természetesen előfordulhatnak mellékhatások, mint minden oltás esetében, ugyanakkor ezek általában enyhék és átmenetiek. Tapasztalataik szerint az oltás helyén fellépő bőrpír, minimális duzzanat, múló fájdalom, esetleg fejfájás fordulhat elő, mely magától rendeződik. Nem tudják azonban eléggé hangsúlyozni, hogy a védőoltás beadásával járó előnyök messze felülmúlják ezeket az esetleges kellemetlenségeket.

Egyre korábban kezdik a fiatalok a nemi életet

Dr. Párducz László kérdésünkre elárulta, hogy a társadalmi változások hatására a fiatalok mind korábban kezdik meg a nemi életet, és az érzelmi élet iránti igény vezeti őket többnyire a felelőtlen kapcsolatokba. Ráadásul többnyire alkalom szülte körülmények között, védekezés nélkül élnek nemi életet. Hozzátette, a korai kezdetben bizonyára szerepet játszik a felnőtt lényként való önértékelődés. A legnagyobb veszély pedig az esetlegesen bekövetkező nem kívánt terhesség, mely többnyire abortusszal fejeződik be. A nemi úton bekövetkező fertőződés szintén kórosan befolyásolhatja a későbbi gyermekvállalást.

Végül a lányok esetében olykor a megszokottnál korábban jelentkező menstruációval kapcsolatban ismertette, hogy a 11-12 éves korban elindult havi vérzés nem tekinthető kórosnak. A korai menstruációs kezdődés hátterében számos tényező lehet, beleértve az életmódbeli változásokat, az öröklött hajlamot, vagy a hormonális egyensúlyzavarokat. Kórosnak csupán akkor tekinthetjük, ha elhúzódik vagy ha sok vért veszítenek, vérszegényé válnak, ilyenkor a megfelelő szakemberhez kell fordulni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában