Köszönet

2023.09.03. 15:57

Az összefogás ereje: elismerték a közösségi házon dolgozó önkénteseket Kétsopronyban

Az épületet még áprilisban adták át, ezúttal pedig egy avató ünnepség keretein belül ismerték el azt a hetvennégy önkéntest, akik az elmúlt években a ház felújításán dolgoztak. Az eseményre Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár is ellátogatott, aki a vasárnapi misén is részt vett.

Gyemendi Réka

Az önkéntesek munkája nélkül nem készülhetett volna el az épület.

Fotó: Bencsik Ádám 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, még áprilisban adták át a közösségi házat a településen. A Nagycsaládosok Kétsopronyi Egyesülete állami és önkormányzati támogatásból vette meg évekkel ezelőtt az ingatlant. Kétsoprony egyébként a Magyar Falu Programban összesen már csaknem 101 millió forintot nyert, az összeget pedig olyan elképzelések megvalósítására használtak fel, melyek a közösség hasznára váltak, ide tartozott az önkéntes ház folyamatos korszerűsítése is.

Völgyi Sándor, Nagy János, Kardosné Gyurkó Katalin,Péterné Novák Krisztina, Herczeg Tamás az átadón Fotó: Bencsik Ádám 

A vasárnapi ünnepségen Péterné Novák Krisztina, a Nagycsaládosok Kétsopronyi Egyesületének elnöke meghatódva idézte fel az elmúlt évek eseményeit és a közösségi ház létrehozásának előzményeit. Mint ismertette, 2010-ben vette át a helyi egyesület vezetését, és már akkor nagy vágya volt egy olyan ház, ahol családi programokat tudnak szervezni és értékeket tudnak felmutatni. Ki is nézték a házat, melyhez egymillió forint rendelkezésükre állt, azonban hiányzott két és fél millió forint az épület megvásárlásához. Végül Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke közreműködésével, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jóvoltából egyedi támogatási alapból kaptak erre a célra, az önkormányzat jóvoltából pedig még egymillió forintot tudhattak magukénak. Így sikerült megvásárolni a házat 2020 januárjában, mely több éve lakatlanul állt, így sok felújításra szorult. A megmaradt egymillió forintot a renoválás kezdeti költségeire tudták szánni. Ezután, 2020-ban csaknem kétmillió forintot nyertek a Magyar Falu Program révén az épület nyílászáróinak cseréjére, valamint a konyha mennyezetének építésére. 2021-ben ismét sikeresen pályáztak, és 1,5 millió forintból a melléképület új tetőszerkezete készült el. 2022-ben is sikeres lett a Magyar Falu Program-pályázatuk, az elnyert kétmillió forintot a főépület tetőfelújítására használták fel.

 

A közösségi ház mostanra teljesen elkészült. Míg a pályázatokon nyert összeg a felújításhoz szükséges alapanyagok költségeit fedezte, addig a munka annak a hetvennégy önkéntesnek köszönhető, akik több mint 6500 órát dolgoztak, teljesen ingyen.

 

Ezzel a házzal talán kicsit felidéztük a múltat, és talán példát mutatunk majd a jövőnek. Megmutattuk, hogy egy közösségnek milyen ereje van, hogy mennyi mindenre képesek lehetünk, ha összefogunk a jó ügy érdekében fogalmazott a helyi egyesület elnöke.

Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere kiemelte, a civilek a szabadidejükből áldoztak időt arra, hogy az ingatlan, a közösségi ház létrejöjjön. 
Szeretem Kétsopronyt, az itt élő embereket. Itt vagyok itthon. Csodálatos emberek élnek itt, jó emberek, szorgalmasak, magas intellektussal, kik igényesek önmagukra, igényesek a környezetükre méltatta a község lakóit.

A legkisebbek is birtokba vették az ingatlant. Fotó: Bencsik Ádám

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, a nagycsaládosság, a családos lét az igazi hagyományőrzés, mely a jövőt szolgálja. Hisz a családosok olyan szokásokat, kultúrát tartanak fenn, ami a magyarság megmaradásának záloga. Kiemelte, erre jó példa Kétsoprony is, ahol a nagycsaládosok egyesületében annyi fő van, ami közel a helyi lakosság negyede, tehát egy elképesztően nagy számról beszélhetünk. 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a gyermekáldáshoz hasonlította azt a pillanatot, amikor hosszú várakozás, sok munka után egy egyesület életében olyan esemény történik, mint most a közösségi ház elkészülése a településen. Úgy fogalmazott, a helyiek egy otthont teremtettek, berendezték egymásnak ezt a közösségi teret, szívvel-lélekkel dolgoztak szabad óráikban.

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár tiszteletét és köszöntetét fejezte ki Magyarország kormánya nevében is mindazoknak, akik keze munkáját dicséri az épület. Hangsúlyozta, hogy az épület felújításának lényege maga a közösség, hiszen a bevont önkéntesek és szakmunkások tették felejthetetlenné, emlékezetessé az elmúlt időszakot.
 

 

Magyarország története a magyar családok története. Aki családot alapít, a legtöbbet teszi, jövőt teremt. Aki ráadásul magyar családot alapít, magyar gyermeket nevel, az magyar jövőt teremt hangzott el köszöntőjében.

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány rengeteget tett már a családokért, ezt pedig a jövőben is folytatni fogják. Az ünnepségen végül egyenként, oklevéllel ismertek el minden önkéntest, aki önzetlen munkájával segítette a közösségi ház létrejöttét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában