Nevelőszülőnél élő gyermekek

2023.09.22. 19:06

Ágota családi napot rendeztek Békéscsabán - galériával

Családi napot rendezett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Békés vármegyei gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek, fiatalok és nevelőszüleik számára pénteken Békéscsabán, a CsabaParkban. A kötetlen hangulatú eseményen több mint háromszázan vettek részt.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

A családi napot immáron második alkalommal rendeztük meg, amelyen nevelőszülőknél élő gyermekek és nevelőszüleik, valamint lakásotthonban élő gyerekek vettek részt, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lakásotthonaiból is érkeztek fiatalok a programra – tudtuk meg Bulla Erikától, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Békés vármegyei területi igazgatójától. A szakember elmondta, az esemény fontos célja, hogy a gyermekek, a nevelőszülők, munkatársaink kötetlen formában együtt lehessenek.

– Nagyon lényegesnek tartjuk, hogy a résztvevők megtapasztalják, összetartozunk, egy család vagyunk. Éppen ezért olyan programot igyekszünk szervezni, amelyen kicsik és nagyon egyaránt jól érezhetik magukat – hangsúlyozta Bulla Erika. A területi igazgató kitért arra, hogy a családi nap keretében volt kutyás bemutató, tűzoltókkal, mentőkkel és rendőrökkel egyaránt találkozhattak a résztvevők. Tartottak szépségversenyt, focikupát, illetve hangulatos táncház is szolgálta a kikapcsolódását.

– Az év során kevesebb lehetőség nyílik a találkozásra. A programnak köszönhetően viszont van egy olyan nap, amikor minden a résztvevőkről szól – fogalmazott. – A gyerekek, a nevelőszülők, a munkatársak beszélgethetnek, barátkozhatnak. Ahogy említettem, érezhetik, hogy összetartozunk, mint egy nagy család. Együtt dobban a szívünk, és mindenki kizökkenhet a hétköznapokból.

Békés vármegyében jelenleg közel 500, vér szerinti családjából kiemelt gyermek él az Ágota Közösség 110 nevelőszülőjénél.

Bulla Erika elmondta, nagy szükség van a nevelőszülőkre, hiszen a családból kiemelt gyermekek száma folyamatosan emelkedik, és nagyon lényeges lenne, hogy számukra biztosítsák a biztonságos, szeretetet nyújtó családi közeget.

A gerendási Szabó Krisztina 18 éve nevelőszülő, és pénteken részt vett a gyerekekkel a családi napon.

– Bevallom őszintén, hogy én nem akartam nevelőszülő lenni, nem is fordult meg a fejemben. Emlékszem éppen sütit vittem be a családnak, amikor a Csellengők című műsorban egy nevelőszülő beszélt a hivatásáról. Akkor döntöttem el, hogy én is szeretném ezt csinálni – árulta el hírportálunknak a hölgy, akinek szociális érzékenysége mindig is erős volt. Ezután jelentkeztek a párjával a tanfolyamra, majd az évek során már 32 gyermek fordult meg náluk. Sok különleges szükségletű, illetve sérült gyermeket neveltek, akiket Krisztina mindig nagyon szeretett.

– Másképp kell őket szeretni, és ők is másként szeretnek – tette hozzá. – Meg kellett tanulni a vér szerinti családdal a kapcsolattartást, illetve elengedni örökbe fogadásra a gyerekeket.

A családi nap jelentőségéről elmondta, a programon a nevelőszülők megbeszélhetik örömeiket, bánataikat, találkozhatnak, a gyerekek is eljátszhatnak, hiszen korábbról, az Ágota táborból már ismerik egymást.

– Nagyon sokat jelenthet, hogy olyanokkal vagyunk együtt, akikkel több szempontból hasonlóan éljük a mindennapjainkat – hangsúlyozta.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában