Közgyűlés

2023.09.21. 15:27

A vártnál több pénz folyik be a kasszába Békéscsabán

Egy egyedi, békéscsabai motívumokkal ékesített zászlót avattak fel a városi közgyűlés csütörtöki ülésén annak apropóján, hogy Békéscsabán 150 éve, 1873. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit a városháza. Az ülésen a képviselő-testület több napirendi pontot tárgyalt, a városi pénzügyi helyzete is terítékre került: várhatóan a tervezettnél több iparűzési adó folyik be a kasszába.

Licska Balázs

A békéscsabai közgyűlés ülésén emlékzászlót is avattak annak apropóján, hogy 150 éve nyitotta meg kapuit a városháza. A lobogót Szarvas Péter polgármester adta át dr. Bacsa Vendel jegyzőnek. Fotó: Bencsik Ádám

Szóba került az idei büdzsé első féléves teljesítése, majd a városi közgyűlés módosította a költségvetést, amelynek bevételi és kiadási főösszege egyaránt 28,7 milliárd forintra emelkedett.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: az energiaválság és az infláció jelentősen befolyásolta az önkormányzat idei lehetőségeit. Tavaly 850 millió forintba került az önkormányzatnak a gáz és a villamos energia, és év elején úgy számoltak, hogy ez az összeg idén elérheti a 2,5 milliárd forintot is. Hozzátette: nem lesz ennyi, mivel csökkentek az árak, illetve az intézmények és a cégek is takarékoskodtak.

Voltak olyan változások, amelyek növelték az önkormányzat bevételeit. A békéscsabai cégek jó erőben vannak, több iparűzési adó folyhat be a reméltnél. Így több területen nyílt lehetőség az előirányzatok emelésére, többet költhetnek az előzetesen tervezettnél városüzemeltetési feladatokra, energiagazdálkodásra, ingatlanok rendbe tételére. Emellett több intézmény szakemberei számára egyszeri 80 ezer forintos béren kívüli juttatást biztosítanak.

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy év elején a városgazdálkodási kft. nem kapott akkora összeget, mint amekkorára valójában szüksége volt, így a most biztosított 100 millió forintból számos feladatot végezhet el, hogy rendezett, gondozott legyen Békéscsaba. A város kulturális intézményei ugyancsak kapnak 47 millió forintot. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány szintén jelentős támogatást nyújtott a városnak, hogy biztosított legyen a pénzügyi egyensúly. Ő és Szente Béla (Fidesz-KDNP) is kiemelte, hogy béren kívüli juttatásként 80 ezer forintot kapnak bizonyos intézmények munkatársai, ami egy fontos gesztust jelent.

Varga Tamás alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy a sportinfrastruktúra fejlesztésére szintén tudnak 100 millió forintot költeni. Tavaly és idén nyáron is tárgyaltak arról, hogy egy munkacsoport feltérképezte a sportlétesítményeket, és egy anyagban összegezték a hiányosságokat, a problémákat, amelyek egy részére most megoldást találhatnak. Ám, mint aláhúzta, minden egyes tétel fontos, amire most tudnak pénzt biztosítani. Azt követően, hogy dr. Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) a takarékos gazdálkodásra is felhívta a figyelmet, a városvezető jelezte, hogy tartalékot is képeznek, nem sepernek ki minden pénzt a padlásról.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint egyet lehet érteni azzal, ahogyan felosztották a plusz bevételeket. Ő is úgy látta, hogy szükséges a városüzemeltetési feladatok ellátása kapcsán több pénzt adni az igényeknek megfelelően a városgazdálkodási kft. számára. Arról is szólt, hogy a választókerületi alapokat 1-1 millió forinttal megemelték, és ő is kiemelte a sportinfrastruktúra fejlesztésére szánt 100 millió forintot.

Népi motívumok jelennek meg a lobogón

Annak apropóján, hogy 150 éve nyitotta meg kapuit a városháza, egy ünnepi zászlót avattak az ülés kezdetén.

A megtervezésében segítséget nyújtottak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, Barcsay Andrea, Bogárné Szőke Erika, Czikó-Misik Mónika, dr. Illés Károlyné és Jenei Anikó. A lobogón a városháza mellett jellegzetes békéscsabai népi motívumok jelennek meg: a páros kakastól a tulipánon és forgórózsán át a lóheréig. A hagyományos motívumrendszer nem csupán a szépséget és az örökséget hordozza magában, a közösség összetartozását és a szeretet fontosságát is kiemeli.

A selyemlobogót a Balassi Táncegyüttes fiatal táncosaitól Szarvas Péter polgármester vette át, majd adta át a polgármesteri hivatalt vezető jegyzőnek, dr. Bacsa Vendelnek, ezt követően pedig elhelyezték a díszteremben.

A városháza történetéről Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke tartott előadást. Előtte is volt itt városháza, de az kilenc teremből állt, kicsinek bizonyult. 1871-ben döntöttek az építkezés mellett, 1873-ban készült el az eredetileg U alakú épület, amelyet aztán az 1920-as években bővítettek, így nyerte el a jelenlegi formát. Bár még nem volt város Békéscsaba, már 1873-ban kikerült az épületre a városháza felirat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában