Hagyomány

2023.09.16. 17:05

A vadászat és horgászat hagyományát ünnepelték Békésszentandráson - galériával

Immár a IV. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot hívták életre szombaton Békésszentandráson, a Rendezvényközpont és Sporttelepen. Az eseményt a sok száz éves hagyományok jegyében szervezték, és keretében a kitüntetések átadásán túl új vadászokat is avattak. A helyszínen ráadásul ínycsiklandó vad, és halételek is készültek.

Vásári Erzsébet

Fotó: Berec Zsolt Miklós

Sinka Imre polgármester elmondta, megtisztelő számukra, hogy otthont adhatnak a vadász- és horgásznapnak. Hozzátette, bízik abban, hogy a rendezvényen mindenki megtalálja a maga szórakozását, és a kedvenc ételét. Hangsúlyozta, hálás Major Attila képviselőtársának azért, hogy igen sok energiát belefektetve nagyban a segítette a helyszínen a rendezvény megvalósulását.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kifejtette, az elmúlt években azt tapasztalta, hogy azok a vadásztársaságok, az az összefogás, és azok az egyesületek, köztestületek és kamarák, melyek részt vesznek a vármegyei vadász- és horgásznapon már önmagukban elegek ahhoz, hogy rendkívül magasra emeljék a rendezvény színvonalát. Hozzátette, öröm számára, hogy ilyen sokan összegyűltek, és be tudják mutatni mindenki számára azt, hogy a vadászat nem csupán egyidős az emberiséggel, hanem egy olyan értéketteremtő gazdálkodásról van szó, amelyre jellemző vármegyénk mottója, mégpedig a hagyomány, érték és közösség hármasa. Továbbá szemléltetni tudják azt is az eseményen, hogy a vadásznak nemcsak puskája van, hanem többek között tudása, hozzáállása, mértéktartása és felelőssége is.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, öröm számára, hogy Békésszentandrás új rendezvényközpontja adhat otthont a vadász- és horgásznapnak. Elárulta, a családjukban megosztották a szerepeket, így a fia lett a horgász, ő maga pedig a vadászatot választotta egykoron. Ez a szenvedély pedig számtalan élménnyel gazdagította őt. Ráadásul az utóbbi években kutyával jár vadászni, ami sokkal több örömet okoz ezen a területen, mintha önmagában indulna útnak az ember. A másik nagy kedvence pedig a vadászatban az, amikor hajnalban akkor megy ki, amikor még alszik az erdő, és ott van, amikor minden feléled. Beszippantották továbbá még kezdő korában a vadászat utáni nagy beszélgetések, amikor az idősebbek történeteit hallgatta a vadászatokról.

Vörös Ferenc, Békés vármegye rendőrfőkapitánya kifejtette, egy olyan hatóság vezetőjeként érkezett a vadász- és horgásznapa, amely a kamarával és a szövetséggel közösen ellenőrzi a mindennapokban ezt a tevékenységet. Tapasztalataik szerint a Békés vármegyei vadász- és horgászközösség jogszerűen teszi a dolgát, jogsértéssel szinte nem is találkoznak, de ha elő is fordul probléma, az mindig enyhe mértékű. Hozzátette, azon munkálkodnak együtt a jövőben is, hogy a fenti tapasztalatok megmaradjanak.

Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke elmondta, Békés vármegyében a két szervezet– vadász és horgász – közel 33 ezer tagot tömörít magába. Közösségeik összetartó ereje a horgászat és a vadászat szeretete, ami egy régen bennünk szunnyadó ősi életérzés. Hozzátette, a kívülállók kevésbé ismerik a vad elejtése és a hal kifogása mögött rejlő munkát, pedig a vad-, és a halgazdálkodás az, ami biztos alapot ad tevékenységükhöz.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezetének, valamint a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnöke elárulta, jelentős változások előtt áll a vadásztársadalom, amiket a törvényalkotók már jóváhagytak. Ilyen lesz többek között november 1-től az, hogy a korábban büntetéssel sújtott hangtompítók használatát engedélyezték, ahogy az éjjellátó célzó berendezések használatát is bizonyos esetekben. Nagy változás továbbá, hogy 16 éves kortól lehet majd vadászvizsgát tenni a jövőben. 

Valamint újdonság a gépkocsi és vadütközések terén, hogy csupán abban az esetben lesz felelős a jövőben az adott vadásztársaság, illetve a vadász, ha ténylegesen tett azért, hogy a vadat a gépjármű elé hajtsa, vagyis például vadászatot szervezett éppen az ütközés pillanatában. Végül bármely magyar állampolgár kiválthatja hazánkban az éves vadászengedélyét, akkor is, ha a lakcíme nem magyarországi. A növénytermesztőknek pedig a jövőben az észleléstől számított 5 napon belül kell értesítést tenniük, amennyiben vadkár érte a terményüket.

Számos kitüntetést adtak át a rendezvényen

A IV. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapon Nimród Vadászérem kitüntetést kapott Ökrös Bálint, a Vésztői Vadásztársaság tagja, Köböl András, nagykamarási vadász, Ficzere Ferenc, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagja, Dankó Béla, orsszággyűlési képviselő és a szarvasi Táncsics Vadásztársaság tagja, valamint dr. Lugasi József, a Dombegyházi Lévés-Farm Vadásztársaság tagja.

Kamarai Érdemérem elismerést vett át Bottáné Tisza Zsuzsanna sportlövő, dr. Muntyán János állatorvos, illetve Durkó János vadász és koronglövő. Békés Vármegye Vadgazdálkodásáért kitüntetést kapott a Wenckheim család (Wenckheim László vette át a díjat), Váczi Sándor, a Kettős-Körösmenti Vadásztársaság tagja, Major Attila, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság elnöke, valamint Szatmári Zsolt, a Dévaványai Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Dr. Takács Árpád főispán elismerését érdemelte ki Filó Attila, a Csabai Gazdák Vadásztársaság elnöke és Illin József, a Dévaványai Vadásztársaság elnöke. Végül a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezetének együttműködési megállapodása alapján elismerésben és jutalomban részesült Medve István címzetes rendőr főtörzsőrmester, valamint Gyulavári Imre címzetes rendőr őrnagy. A kitüntetések átadása után az új vadászok avatása következett, majd a versenyzők a zsűri elé vitték a hal- és vadételeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában