Orosháza

2023.09.23. 18:50

A kibővített, megújult Hajnal óvodát átadták

Orosházán és az evangélikus egyház óvodái között is a legnagyobb a Hajnal óvoda. Egy TOP-os pályázati forrás jóvoltából tavaly nyáron elkezdődött nagyszabású bővítés és modernizáció végére értek, szombaton átadták, Kondor Péter püspök pedig megáldotta a korszerű épületegyüttest.

Csete Ilona

Az avatók (balról): Ördög Endre, Erdős Norbert, Varga Márta, a Magyar Evangélikus Egyház osztályvezetője, Zalai Mihály, Vajer Tímea, Nagy Róbert.

Fotó: Nagy Kristóf

Sikeresen pályázott az Orosházi Evangélikus Egyházközség és nyert a TOP keretében meghirdetett, a foglalkoztatás és az életminőség javítása, családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével elnevezésű pályázaton. Megvalósulhatott 388 millió forintból a projekt. Elvégezte a kivitelező a Hajnal óvoda teljes körű korszerűsítését, 260 négyzetméteres bővítését.

Az Orosházi Evangélikus Egyházközség tulajdonában és fenntartásában lévő óvoda vezetője, Vajer Tímea köszöntőjében elmondta, az épületbővítés során tágas tornaszobát, külön foglalkoztató helyiségeket és nevelői szobát alakítottak ki. A meglévő épületrészekben pedig fontos energetikai felújításokat végeztek.

Az óvodások köszöntő műsora nagy sikert aratott.

– A gyermekek és a nevelők komfortérzetét szolgáló, igényes, esztétikus épületet kaptunk. Korszerű kialakítása, felszereltsége a nevelőmunkánk  színvonalának az erősítését is szolgálja. 20 dolgozó és 150 kisgyermek második otthona. Sok ember áldozatos munkájának köszönhető, hogy megszépült ez az otthon. Azért vagyunk itt, hogy hálát adjunk ezért. Óvodásaink is köszöntőműsorral készültek – jelentette be az óvodások zenés, táncos előadását az intézményvezető.

Kondor Péternek, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökének az igehirdetése után Ördög Endre, az Orosházi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze arról a felelősségteljes stratégiai gondolkodásról beszélt, amit egy intézményfenntartónak képviselnie kell. Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője az óvodai nevelés felelősségét emelte ki, a szocializációról, az iskolaelőkészítő feladatairól is szólt.

Az ünnepség végén az épület megújult belső tereit is megnézték
Fotó: Nagy Kristóf

– A kormánynak voltak olyan intézkedései 2015-ben és 2018-ban, amelyek a társadalmi egyenlőtlenségek kiegyenlítését szolgálták. Míg 2019-ben egy óvodás után 81 ezer, ma már 110 ezer forint a fejkvóta. Büszkék lehetünk az elvégzett munkára. Több mint 235 új, vagy megújult óvoda szolgálja ezt a korosztályt. 34 evangélikus óvoda működik majd 3 ezer gyermekkel. 1978-ban adták át a Hajnal utcai óvodát. 1995 óta fenntartója az evangélikus egyház. A legjelentősebb beruházás ez a mostani. Ilyen nagyságú felújítás itt még nem volt – mondta a politikus. Arról már Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Közgyűlés elnöke beszélt, hogy a TOP-os források jóvoltából a városban a Forrás, a Lehel, a Könd utcai ovik, a Kisharang bölcsőde után már csak a Hajnal óvodára várt a megújulás. A megyei önkormányzatnak is volt és van ezekben a sikerekben szerepe. Az elmúlt években 91 intézményi fejlesztésre 10,5 milliárd forintot fordítottak.

Kondor Péter megáldotta az épületegyüttest.

Jó munka végén látványos a végeredmény
Dávid Zoltán polgármester kiemelte azt a példás együttgondolkodást, ami az óvodai beruházás kapcsán kialakult, hiszen költözni kellett az ovinak, helyet kerestek és találtak, a kivitelező tartotta a határidőket, az egyeztetések folyamatosak voltak, s lám, amibe munkát fektetnek, annak látványos a végeredménye - tette hozzá a városvezető.

Révész Józsefné alapító óvodavezető 1978-tól dolgozott a Hajnal óvodában, nosztalgiával emlékezett vissza az 1995-ös változásra, ami lelki megújulást hozott a gyermekenek és az itt dolgozóknak is.

Végül Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője mondott köszönetet mindazoknak, akik bármilyen területen ennek a megújulásnak a segítői, munkavégzői, támogatói voltak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában