A gyermekeket, a családokat segítette a beruházás

2023.09.29. 14:06

A csillagos ég jelenti a határt a békéscsabai Napraforgóban - galériával

Óriási mérföldkövet jelent a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete (MKBME) életében, hogy 500 négyzetméterrel bővítették és felújították, sőt teljesen akadálymentesítették egy lift beépítésével az egyesület Napraforgó intézményét. A békéscsabai Kölcsey utcában többek között súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekekkel is foglalkoznak. A több mint 350 millió forintos beruházást pénteken adták át ünnepélyes keretek között.

Licska Balázs

Csizi Péter, dr. Madarász Hedvig, Kovács Ágnes, Szarvas Péter és Herczeg Tamás adta át a beruházást

Fotó: Bencsik Ádám

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott videóüzenetében méltatta a beruházást, amely mintaként szolgálhat az egész országban. Kiemelte, 2010 óta háromszorosára emelkedett a fogyatékosságügyi érdekképviseletek támogatása, és hogy a kormány segíti a célok elérését. 

Kovács Ágnes, a MKBME elnöke jelezte, hogy az egyesület több mint negyvenéves múltra tekint vissza, és hogy annak idején az volt a cél, hogy a mozgássérültek közösségét összefogva együtt tegyenek a közös célokért. A közösség emellett meg tudta fogalmazni, hogy milyen problémáik vannak. Nemcsak válaszokat várt, hanem elkezdte megszervezni azokat a szolgáltatásokat, amelyekre szüksége volt, példát mutatva, hogy a mozgássérültek méltóságteljes életet élhessenek.

Emlékeztetett: 2002-ben nyolc gyermek számára indították el a fejlesztéseket a Jókai utcában. Az önkormányzattól 2007-ben kapták meg a Kölcsey utcai épületet. Akkor csak a földszintet foglalták el, az évek alatt viszont megtöltötték szolgáltatásokkal és élettel a teljes épületet, és immár több mint száz gyermeknek nyújtanak ellátásokat. A falak azonban megint korlátozók lettek, az igényekre nem tudtak kellő mértékben válaszolni. Ismét fejlesztésre volt szükség.

Az egyesület pályázatot nyújtott be, és forrást, majd kiegészítő támogatást nyert el, így valósulhatott meg a beruházás, amely újabb hatalmas mérföldkövet jelent az egyesület életében. Kovács Ágnes elnök hangsúlyozta: a méltóságteljes élet jár mindenkinek, függetlenül attól, hogy milyen hátránnyal születik. A fogyatékosság egy társadalomban nem jelenthet hátrányt, ha felépítenek megfelelő szolgáltatásokat, rendszereket. Kiemelte: elkötelezettek voltak és lesznek is.

– Ha a gyermek mozgásszervi, illetve egyéb bajokkal is küzd, akkor a családban megjelenik a félelem, és mindezt megoldhatatlan problémának érzik – fogalmazott Csizi Péter. A Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint azonban akkor, hogy ha csak a megoldásra fókuszálnak, akkor nincs akadály, akkor mindent meg lehet oldani. Békéscsabán a Napraforgó intézményben így tesznek.

Hozzátette: itt nem az ellátott alkalmazkodik az intézményhez, hanem az intézmény igazodik az ellátotthoz. A gyermekre fókuszálnak, de a szülő sem marad magára, a szülőt a fiatallal együtt vezetik, így megvalósul a hármas egység. A gondoskodáspolitikában is a hármas egységre törekszenek, azaz a család, a közösség és az állam együttműködésére. Ha ez az egység megmarad, akkor – mint fogalmazott, utalva a projekt címére – a határ a csillagos ég.

A Belügyminisztérium főosztályvezetője, dr. Madarász Hedvig elmondta: Magyarországon a köznevelés szerves részeként kezelik a súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók ellátását. Fontosnak ítélte, hogy erősítsék a nappali ellátást, és ezzel támogassák a családokat. Követendő példának nevezte, hogy a Napraforgóban félszáz súlyos és halmozottan fogyatékos diák fejlesztő neveléséről, oktatásáról is gondoskodnak az egyéb feladatok mellett. 

A Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Bódi Beáta hangsúlyozta, hogy a beruházással megmutatta arcát a gondoskodó, gondviselő állam; hogy a kormány jelentős lépéseket tett a rászorulók érdekében, támogatva a felzárkóztatást. 

Emberek, akik értéket teremtenek

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ismertette: a beruházással nagyobb teret és komfortosabb körülményeket teremtettek az ellátott gyermekek, fiatalok, valamint a róluk gondoskodó szakemberek számára. A gondoskodáspolitika kapcsán kiemelte: az ellátottak számára a lehető legszélesebb határokat szükséges biztosítani ahhoz, hogy boldogan élhessenek.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta: az önkormányzatnak számos feladata akad, amelyek során gondoskodnia kell a valamilyen hátránnyal élőkről, legyen szó köznevelésről, a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről, sportolásról vagy szociális ügyekről. A feladatok ellátásában pedig szüksége van partnerekre, akik között kiemelt szerep jut a MKBME-nek. Hangsúlyozta: látni a falakat, a tetőt, a nyílászárókat, a liftet, a beruházás azonban nem csak erről szólt, hiszen erősödött a lélek, a szeretet, a gondoskodás, a tisztesség és a becsület is. A Napraforgóban érzik az ellátottak, a gyermekek és a családok a törődést, valamint azt, hogy értük történt a fejlesztés.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, dr. Hegedüs Lajos aláhúzta: a fogyatékossággal élők nehezebb sorsot kaptak, de ők is emberek és értéket teremtenek. Minden olyan befektetés, amely segíti a fogyatékossággal élők fejlődését és javítja az életkörülményeiket, megtérül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában