Orosháza

2023.09.09. 15:38

60 éve szenvedélyük az üveg - ünnepelt az öblösüveggyár - galériával

Családi napon dolgozóival, nyugdíjasaival, vendégeikkel ünnepelte 60. születésnapját az Orosházi Öblösüveggyár szombaton Gyopárosfürdőn. Az O-I Hungary Kft. menedzsmentje igyekezett emlékezetessé tenni e jeles évfordulót, méltón megemlékezni 1963. november 6-ára, amikor a gyártósoron legördült az első üvegcsepp. Azóta az orosháziaknak szenvedélyük az üveg.

Csete Ilona

A hatalmas csokis tortát is felszeletelték és kiosztották a résztvevők között. FotóK. Csete Ilona

Az orosháziak 60 éve belevágtak az ismeretlenbe – ez is elhangzott a múltidézéskor, a gyár  születésnapi családi napján, amit megelőzött egy kiállításmegnyitó is. Az eltelt évtizedek fényképeit, kordokumentumait, tervrajzokat sorakoztattak fel a házigazdák. A szombati bemutatót követően ez az anyag a gyárban kiállításra kerül és folyamatosan bővítik, aktualizálják.

Az O-I Hungary Kft. kollektívája, a nyugdíjba vonult dolgozók folyamatosan érkeztek a nagyszabású programra, miközben a menedzsment a megnyitóra készült. Találkoztunk dr. Horváthné Csepregi Terézzel, aki ott volt a kezdeteknél: 1963. január elsején lett az öblösüveggyár dolgozója. Terike néni elmesélte, műszaki rajzolóként foglalkoztatták, a munka mellett elkezdte a műszaki főiskolát is. A gyárban formákat tervezett, sokan voltak pályakezdő fiatalok s remek volt a kollektívájuk. Kíváncsi volt az első nagy pillanatra, szerencsésnek vallja magát, mert azt is megélhette 1963. november 6-án.

– Kíváncsi voltam, jól terveztem, jól dolgoztam-e. Kezdetben egy, majd négy kemence termelt a gyárban, csupa szép emlékem fűz első munkahelyemhez, ahol majd 20 évet dolgoztam. Ahogy az 50 éves kerek évfordulókor, most is örömmel jöttem, hogy találkozzak egykori kollégákkal. Megható pillanatok ezek –  tette hozzá mosolyogva, majd a kiállítás képei között nosztalgiázott kortársaival.

A megnyitón az O-I Hungary Kft. orosházi öblösüveggyárának ügyvezetője, Ördögné Papdi Zsuzsanna elevenítette fel a kezdeteket, a nagyobb mérföldköveket az eltelt 6  évtized alatti történéseket, döntéseket. Úgy fogalmazott, azóta is az itt élőknek és a dolgozóknak szenvedélyük az üveg.

Több generáción átívelő összetartás eredménye ez a 60 év - ezt már a gyárigazgató, Fekete Péter mondta, megköszönve a nyugdíjasoknak azt a felelősségteljes, elkötelezett munkavégzést és tudásátadást, aminek az eredményeként ez a jeles is nap elérkezhetett. Hangsúlyozta, a '60-as években az ismeretlenbe vágtak bele, bátrak voltak és elszántak. A sikerük méltó bizonyítéka a 60. születésnap. A gyárigazgató az öblösüveggyár jelenéről, fejlesztéseiről, további törekvéseiről is beszélt, s szólt a már tervezés alatt álló 2024-es gazdasági évükről is.

Dávid Zoltán polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik napjainkban is helyt állnak a gyártósorok mellett és megköszönte azok munkáját is, akik részt vettek a gyár elindításában, működtetésében, mindennapjaiban.

– Orosháza üveges korszaka hatvan éve tart. Csak hogy néhány nevet említsek a múltból: Szokup Lajos, Szűcs Albert, Násztor Sándor, de sorolhatnám a neveket tovább, akik mind egy célért dolgoztak. Azért, hogy Celldömölk helyett Orosházán épülhessen fel az üveggyár. Az idő őket igazolta. Orosháza az üvegiparnak köszönhetően vált igazi várossá és indult el az iparosodás útján. Sokat köszönhetünk az üvegiparnak, az üvegeseknek. A munkahelyeket, családok megélhetését éppen úgy, mint az iparűzési adót, ami hozzájárul a város működtetéséhez, jövőjének biztosításához. Az itt készülő, minőségi termékek a világ számos szegletébe eljutnak és Orosháza hírét is magukkal viszik. Ez így volt és így lesz a jövőben is, hiszen látom, micsoda innovatív megoldásokkal, fejlesztésekkel és összefogással vezeti az O-I az öblösüveggyárat.

– Az üveg egy csodálatos anyag. De a legcsodálatosabb benne az, hogy itt is készül Orosházán, az orosházi családok megélhetését biztosítva, Orosháza város gyarapodását szolgálva – folytatta a városvezető. – Az üveg része Orosháza múltjának, jelenének és része a jövőjének is. Tisztelet az egykori és a mai üvegeseknek, boldog születésnapot és még sokszor hatvan évet kívánok!

Közben folyamatosan érkeztek az Alföld Gyöngye Hotel melletti rendezvénytérre a családok, akiknek pezsgős koccintással és a Ficsor Zoltán mestercukrász által készített óriás, csokoládé ízesítésű tortával tették még emlékezetesebbé a családi napot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában