Túra

2023.08.16. 17:47

Zarándokutat szervezett az út menti keresztekhez a KDNP újkígyósi szervezete

Kerékpáros zarándoklatot szervezett a KDNP Újkígyós Városi Szervezete az út menti keresztekhez. Közösségi oldalukon úgy fogalmaztak, azzal a szándékkal szervezték meg a túrát, hogy tudatosítsák a közösségben ennek a népi hagyománynak a jelentőségét, felhívják a figyelmet a keresztek ápolásának fontosságára, illetve, hogy a fiatalokkal megismertessék, hol is találhatók ezek a feszületek.

Gyemendi Réka

A résztvevők több mint tizenkét kilométert tettek meg.

Forrás: Facebook

A kereszt a legelterjedtebb keresztény szimbólum. A kereszt megváltásunk helye, Jézus Krisztus megváltó szenvedésének és Isten tökéletes szeretetének a jele. Ezért a keresztény (katolikus) kultúrkörben gyakran használt szimbólum, hitünk egyfajta kifejeződési formája – ismerteti a KDNP helyi szervezete közösségi oldalán. Hozzáteszik, az út menti kereszteknek a magyar népi hagyományok szerint a településhatárok megjelölésében, zarándokútvonalak kijelölésében, a mezőgazdasági területek megáldásában, átvitt értelemben a lelki eligazodást, a földet az éggel összekötő szerepe van. Felkiáltó jelek is, a teremtett világban való felelős jelenlétünkre figyelmeztetnek.

– Azzal a szándékkal szerveztük meg a kerékpáros zarándoklatot az út menti keresztekhez, hogy tudatosítsuk a közösségben ennek a népi hagyománynak a jelentőségét, felhívjuk a figyelmet a keresztek ápolásának fontosságára, a fiatalok számára átadjuk azt az információt, hogy hol is találhatók egyáltalán ezek a feszületek – fogalmazott Szebellédi Zoltán, a helyi szervezet elnöke.

Forrás: Facebook

Újkígyós közigazgatási területén tíz út menti kereszt található, az első alkalommal öthöz zarándokolt el a  húsz résztvevő, akik több mint tizenkét kilométert tettek meg. Mint írják, először a templomnál lévő két feszületnél, majd a Sashalomnál lévő és a Pacsika-, végül a valamikori zárdai (ma Szent Imre Panzió) keresztnél imádkozott, énekelt Ilyés Zsolt plébános vezetésével a zarándokcsoport. 

A legtöbb keresztről több mint húsz évvel ezelőtt fényképes összefoglalót készített Zsótér József és Harangozó Imre, az akkor havonta megjelenő Egyházközségünk újságba. A zarándokok minden helyszínen felolvasták az adott keresztre vonatkozó részt, ezeket az énekekkel együtt meg is kapták.

A zarándoklatot a Gazdakörben egy közös ebéddel zárták a résztvevők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában