Kánikula

2023.08.28. 14:17

Vízzel és fagylalttal vészelték át a hőséget Békéscsabán

Tikkasztó volt a hőség hétfőn is, a kánikula ekkor csúcsosodott igazán ki. A déli órákban Békéscsabán, a Szent István téren és környékén 37-38 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Többen fagylalttal, strandolással igyekeztek túlélni az elmúlt napokat. A mentőknek szintén akadt feladata, hőségriadó idején általában 10-15 százalékkal emelkedik az eseteik száma.

Licska Balázs

A déli órákban a legmagasabb szintű hőségriasztásra tekintettel fiatalok osztottak ásványvizet az önkormányzat nevében

Fotó: Bencsik Ádám

Az elmúlt napokat rengetegen próbálták átvészelni víz közelében. Zsadon Endre igazgató elmondta, hogy az Árpád fürdő közel telt házzal ment, ami azt jelentette, hogy egy napon nagyjából 3 ezer vendéget fogadtak. A bevétel tekintetében a mostani forróság némi vigaszt jelentett azok után, hogy a május és a június viszonylag gyengére sikerült, hiszen akkor még nem köszöntött be az igazi nyár, illetve amikor júliusban azt remélték, hogy jön végre a jó idő, ismét érkezett egy jelentősebb lehűlés.

A harmadfokú hőségriasztásra tekintettel az önkormányzat nevében fiatalok osztottak ásványvizet a Szent István tér és az Andrássy út találkozásánál hétfőn a déli órákban. A fél liternyi frissítőt szívesen fogadták a járókelők, nem véletlenül, hiszen ebben az időszakban 37-38 fokig kúszott a hőmérő higanyszála a főtéren és környékén. A valamivel több mint száz ásványvíz hamar el is fogyott.

Gergő és Zoé fagylalttal hűtik magukat ebben a hőségben

– Én nehezen viselem ezt a kánikulát, a gyerekek könnyebben, szerintem ők jobban tudnak alkalmazkodni – mondta Kis Zsanett, aki gyermekeivel fagylaltozott az Andrássy út elején. Hozzátette, hogy ha a városban járnak, akkor nem tudnak úgy hazamenni, hogy ne kértek volna egy fagylaltot, egyébként elsősorban a dobozos jégkrémet részesítik előnyben. A kicsik, a 4 éves Zoé és a 9 éves Gergő mutatták, hogy milyen fagylaltot kértek, mint édesanyjuk fogalmazott, ők még elsősorban a szín alapján választottak, nincs kedvenc ízük.

Ahogy az elmúlt napokban, úgy hétfőn is rendszeresen lehetett hallani szirénaszót. A mentőszolgálatnál elmondták, hogy a hőségriadó első egy-két napjában az emberi szervezet egészen jól kompenzál, ilyenkor enyhe feladatszám-emelkedéssel találkoznak. Majd a második-harmadik naptól jellemzően 10-15 százalékos növekedést tapasztalnak a beérkező segélykérések számában. Főleg krónikus betegségek fellángolásai, szív- és érrendszeri betegségek akut megnyilvánulásai, infarktusgyanús, stroke-gyanús betegek, valamint – az ilyenkor szintén emelkedett számú – közlekedési balesetekben sérültek miatt érkeznek jelzések.

Hozzátették, hogy hőségriadó idején a kisgyermekek és az idősek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, ők tudnak a folyadékháztartással legkevésbé kompenzálni. Ebből is adódik, hogy rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel: élettanilag minden 10 testtömeg-kilogrammra 4 deciliter, hőség esetén viszont akár 5 deciliter folyadékot kell bevinni. Tehát egy 80 kilogrammos embernél a 3,5-4 liter egyáltalán nem számít soknak. Mivel a szervezet a vízzel együtt sókat is párologtat, azokat szintén pótolni szükséges: másfél liter vízhez egy késhegynyi sót hozzáadását javasolták.

Jakucs Erika és Kovács Nóra

Hogy bírja a kánikulát?

Jakucs Erika, békéscsabai pénzügyi tanácsadó: – Szeretem a meleget, de azért az nekem is sok, amikor 40 fokhoz közelít a hőmérséklet. Otthon megy a klíma, máshogy nem is lehet kibírni ezt a kánikulát. Megfogadtam azokat a tanácsokat, amiket adtak a hőségriasztás idejére, azaz figyelek a kellő folyadékbevitelre. Az autóval is próbálok lehetőség szerint árnyékba állni, hogy ne forrósodjon annyira fel.

Kovács Nóra, békéscsabai pedagógus: – Szeretem a jó időt, de nem a trópusit, számomra a 28 fok az ideális, azon pedig most bőven túl vagyunk. Ezt az időszakot csak légkondival lehet kibírni, viszont annál is figyelni kell, hogy ne ontson túl hideget. Próbálom betartani azokat a szabályokat, amelyek hőségriasztás idején érvényesek, például, hogy a déli és kora délutáni órákban nem megyek napra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában