Békéscsaba

2023.08.13. 12:49

Több ezer kisautó vonult fel a börzén - videóval

Aki itt nem talál kisautót, az sehol – mondta egy látogató azon a kisautó- és játékbörzén, aminek vasárnap a Kazinczy utcai irodaház adott otthont. A kiállítóknak köszönhetően több ezer kisautó sorakozott az asztalokon, több esetben bontatlan csomagolásban. A Csillagok háborúja, a Star Wars, valamint a Marvel-szereplők esetében is lehetett találkozni mindenféle figurával, könyvvel, de olyan retró játékok is helyet kaptak a börzén, mint a gombfocik és a régi legók.

Licska Balázs

Több ezer kisautót hoztak, sok esetben bontatlan csomagolásban a kiállítók a békéscsabai találkozóra

Fotó: Bencsik Ádám

Több helyen volt korábban hasonló összejövetel társrendezvényekkel, mint például veteránjármű-találkozóval, de ez a tizedik önálló kisautóbörze – mondta a szervező, Szél Péter. Hozzátette, egy-egy ilyen alkalommal neves gyártóktól több ezer kisautó jelenik meg mindenféle korosztályból, az 50-es évektől egészen napjainkig. Korábban csak a fővárosban voltak hasonló találkozók, 5-6 éve döntött úgy, hogy szeretné összefogni a térség gyűjtőit, hogy megismerhessék egymást, hogy cserélhessenek. Kiemelte: mindez egy igazi dzsembori, üzleti szemlélet nélkül.

Szél Péter 29 éve gyűjti a kisautókat. Gyerekkorában is imádta ezeket a játékokat, minden érdekelte, ami jármű, gépészmérnöki végzettséget is szerzett. Az érdeklődés tehát megmaradt. Füzesgyarmati származású, és amikor kisgyermek volt, a szüleinek nem igazán volt lehetősége arra, hogy vegyenek kisautókat – sokba kerültek és nem is lehetett kapni –, de amikor saját keresete lett, nekikezdett a gyűjtésnek. Nem típusra megy rá – vannak, akik kimondottan egy-egy járgányt, például a Volkswagen bogarat keresik –, ő gyártót gyűjt. A Matchbox termékeivel kezdte, és tíz éve nekilátott a neves angol, francia, japán gyártóktól is összeszedni a klasszikusokat.

Hozzátette, 8 ezer hibátlan, bontatlan kisautó szerepel a gyűjteményében, fontosak számára a csomagolások, hiszen azokon is találni érdekes dolgokat, ábrákat. Vannak, akik viszont mindent kibontanak, hiszen úgy látványosabbak, valamint kézbe is lehet fogni a kisautókat. A börze szerinte lehetőséget ad arra, hogy kifoghassanak a gyűjtők klasszikus darabokat – ő is hozott ilyeneket, illetve szokott is találni egyedi kisautókat, amik kincsként kerülhetnek be a kollekcióba.

A kisautóbörzéhez társrendezvényként csatlakozott a játékbörze, modern és retró darabokkal egyaránt, amelyen főleg a Csillagok háborúja, azaz a Star Wars, valamint a Marvel, továbbá a Transformers került előtérbe – volt minden, képregényektől akciófigurákon át legókig.

Az egyik szervező, Szász Lajos elmondta, hogy a 90-es évek végéről, a 2000-es évek elejéről származó játékokat hozott. A Star Wars esetében A klónok háborúja fogta meg, és legókból is gyűjt mindent, ami a Csillagok háborújával kapcsolatos: a felépített darabok otthonában a polcra kerülnek. 

A másik szervező, Fabula Máté is hozott mindent, ami összefüggésben van a Csillagok háborújával: szetteket, vadászokat, figurákat, könyveket. Tizenéves kora óta gyűjti ezeket, amióta moziban látta az egyik filmet: megfogták az effektek és a szereplők. A kedvenc karakterei közé Luke Skywalker és Han Solo tartozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában