Szarvas

2023.08.25. 12:46

Soproni egyetemista nyerte meg az Ifjú Kócsagőr Program területi döntőjét

Molnár Mónika Mercédesz, a Soproni Egyetem harmadéves természetvédelmi mérnök hallgatója, nyerte az Ifjú Kócsagőr Program területi döntőjét, így ő képviseli majd a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot az országos döntőben.

Beol.hu

Eredményt hirdettek, a soproni fiatal nyert.

Fotó: Ezer Ádám/KMNP

Idén öt ifjú kócsagőr választotta kéthetes szakmai gyakorlatának helyszínéül a Körös-Maros Nemzeti Parkot. Molnár Mónika Mercédesz a Makói Tájegységen töltötte gyakorlatát. Mentorként Drahanovszki Gábor tájegységvezető segítette őt a térség természeti értékeinek felfedezésében és a természetvédelmi őrök munkájának megismerésében.

A nemzeti park beszámolója szerint a területi döntőt augusztus 24-én, Szarvason, a KMNPI Körösvölgyi Állatparkjában rendezték meg. Az ifjú kócsagőröknek egy 10 perces prezentáció keretében kellett számot adniuk a szakmai gyakorlat során szerzett ismeretekről. A gyakorlatról készített naplók illetve az internetes felületekre feltöltött fotók, videók szintén sokat nyomtak a latba a zsűri döntésénél. A megmérettetésen mind az öt jelölt kiválóan helytállt, végül az első helyet Molnár Mónika Mercédesz szerezte meg.

Mónika az eredmény kihirdetése után így nyilatkozott: – Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy egy ilyen jubileumi évben – amikor az Ifjú Kócsagőr Programot tizedik alkalommal rendezik meg, az országos döntő helyszínéül szolgáló Hortobágyi Nemzeti Park pedig alapításának 50. évfordulóját ünnepli –, én képviselhetem a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot. Bár a Dunántúlon élek, számomra mégis nagyon kedves az alföldi táj, a puszta, éppen ezért választottam gyakorlatom helyszínéül a KMNPI-t.  Örülök, hogy bepillantást nyerhettem a nemzeti parki dolgozók mindennapjaiba, megismerhettem az extenzív gazdálkodási módszereket, a különböző természetvédelmi kezelési módokat, részt vehettem botanikai felmérésekben, valamint a túzokok monitorozásában. Külön élmény volt számomra, hogy megismerhettem a szikpadkák, szikes mocsarak és a kunhalmok unikális növény- és állatvilágát.

Mónika elárulta azt is, hogy eddig az ország több nemzeti parkjában, természetvédelmi egyesületében, sőt külföldi természetvédelmi táborokban is dolgozott, önkéntesként. Elkötelezett a természetvédelem mellett, ezért tanulmányai befejezése után ezen a területen szeretne majd elhelyezkedni. 

Az Ifjú Kócsagőr Program 2023. évi országos döntőjének szeptember 20-22. között ad otthont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Mint ismeretes, 2021-ben és 2022-ben is a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot képviselő ifjú kócsagőr nyerte meg az országos döntőt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában