Gyorsforgalmi

2023.08.03. 18:32

M44-es a román határig: már ősszel elkezdődhet a tervező kiválasztása

Az M44-es keleti irányú továbbépítése kapcsán a tervező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítását idén a harmadik negyedévre tervezik – tájékoztatta hírportálunkat az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Papp Gábor

A tervezett szakasz hossza 43 kilométer.

Fotó: MW-archív

Több Békés vármegyét érintő jelentős útfejlesztés előkészítéséről is döntött a kormány a közelmúltban, amiről a Magyar Közlönyben adtak tájékoztatást. 

A szakaszok kapcsán megkerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, amelynek sajtóirodája arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és országhatár (Nagyszalonta) közötti szakaszának előkészítése kapcsán egy Térségi Fejlesztési Terv készült 2022 májusban, mely feltárta a lehetséges nyomvonalfolyosókat, figyelembe véve az épített- és a természetes környezet védelmét, a meglévő közúthálózati, illetve vasúthálózati elemek elhelyezkedését, valamint a térségben tervezett jövőbeni fejlesztéseket is. A tanulmány javaslatot tett az optimális nyomvonalváltozatra és határmetszési pontra. A tervező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítását idén a harmadik negyedévre tervezik.

A tervező feladata lesz egy új nyomvonalú, a meglévő M44-es gyorsforgalmi út műszaki paramétereivel megegyező kialakítású osztott pályás gyorsforgalmi út előkészítése a határon átnyúló közúti kapcsolatok fejlesztésének érdekében. A nyomvonal tervezetten az M44 gyorsforgalmi út 111,5 km. szelvényének környezetében egy új külön szintű csomópont kialakításával indul és Békéscsaba települést északi irányból elkerülve, a Békéscsaba és Békés közötti 470. számú főutat keresztezve haladna tovább Doboz felé. Dobozt északi irányból elkerülve, a helyi adottságoknak megfelelően haladna tovább Sarkad felé, majd tervezetten Méhkerék fölött a Natura2000-es területeket és ökológiai folyosókat elkerülve érkezne meg a magyar-román határszakaszhoz. 

A szakasz hossza nagyságrendileg 43 kilométer. 

Az építési munkák a tervezés lezárulta után a kivitelezésre vonatkozó miniszteri döntés és forrás biztosítása után indulhatnak majd el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában