Régésztábor

2023.08.05. 17:07

Idén is Indiana Jones bőrébe bújhattak az orosházi gyerekek

A Nagy Gyula Területi Múzeum komoly fejlesztés helyszíne, ám az építkezés se szegte kedvét az ott dolgozóknak: idén is meghirdették a sok éve népszerű régész táborukat.

Csete Ilona

A gyerekek körében nagyon népszerű Orosházán a régészkedés. Fotó: Facebook

A Nagy Gyula Területi Múzeum 2022 májusa óta komoly felújítási munkálatokba kezdett, miután elnyerte a Magyar Géniusz Program 96 millió forintos támogatását az állandó kiállítás megújítására. Ezzel párhuzamosan az épület jelentős karbantartására is sort kerít Orosháza önkormányzata: jelenleg a tetőhéjazat teljes cseréje zajlik az épületen.

– Kérdés volt, hogy idén megtartsuk-e a közkedvelt régészeti táborunkat. Az viszont nem volt kérdés, hogy a táborra idén is nagy igény van. Végül a család- és gyermekjóléti központ az utolsó pillanatban nagylelkű segítségével lehetővé tette, hogy a gyerekek idén is megtapasztalhassák, milyen lehet Indiana Jones bőrébe bújni. Július utolsó heteiben a régészek munkáját leutánozták a gyerekek az egyhetes ásatás alkalmával – mesélte a részleteket Józó Tamásné intézményvezető.

A homokban rejtőzködő kincsek után kutattak
Idén is nagy igény volt a táborra.

A táborozók tudása nemcsak szakmai ismeretekkel bővült játékosan, de közösséget is építettek. Megtudták, mi a muzeológusok feladata, hogyan zajlik az ásatás, milyen háttérmunkát igényel egy kiállított tárgy. A régészkedéshez a dokumentálás is hozzátartozik, ezt is megtanulták. A tábor végén pedig a saját leleteikből összeálló tárgyat a gyerekek hazavihették, így örök emléket kapva az eltöltött napokról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában