Alkotni öröm

2023.08.19. 17:02

Gyönyörködhetünk a komlósiak munkáiban - vallják, alkotni öröm

Alkotni öröm címmel kiállításmegnyitóra várták a XXII. Tótkomlósi Napok programjának keretében pénteken, a természet házába az ügyes kezű amatőr és profi kézműveseket, a hobbiból alkotókat és a közönséget. Megtelt a nagyterem látnivalóval, sok különlegességgel, érdeklődőkkel, barátokkal, hozzátartozókkal.

Csete Ilona

A kiállításra a műfaji sokszínűség jellemző. Fotók: Für Henrik

A tótkomlósiak idei alkotói kiállítására majd harmincan neveztek, közöttük volt három fotós is. Stirbicz Jánosné köszöntőjében rávilágított, minden kiállítási darab szép, figyelemfelkeltő, különleges, érdekes, de ami a cím mögött van (Alkotni öröm) azt az érzést csak a készítők  ismerik. 

A végeredményt látni valódi öröm.
Fotó: Für Henrik

– A kész alkotások létrejöttét megelőzte kitartó tervezői gondolkodás, az alapanyagok beszerzése, előkészítése, sok, energiát igénylő munkafolyamat. A tehetségnek, a tervezői gondolatnak, a szorgalomnak a kemény munkával való összefonódása eredményezte az itt látható legjobb dolgokat. Alkotó emberekként tudjuk, hogy képesek vagyunk elmerülni abban, amit szeretettel, érdeklődéssel csinálunk akár hobbi, akár profi szinten. Kreativitásunk képes szárnyalni, a feladat sikeres befejezése örömmel tölt el bennünket.
A végeredményt látni valódi öröm. Most lehetőség is van a bemutatására, a bemutatkozásra – fogalmazott a megnyitón Stirbiczné Katika és azt külön kiemelte, hogy Tótkomlós valódi tárháza a tervezői forrásoknak. 

Idén bemutatkoznak majd harmincan a kiállításon.
Fotó: Für Henrik

– Szellemi alkotások, könyvek, kiadványok, múzeumok, magángyűjtemények vannak bőven. Itt és most szenzációsan dolgozó kézművesek, többnyire régi technikák újjávarázslói jelentek meg. Olyan alkotók, akik a környezetüket képesek maguk körül formálni; akik újítanak, jobbítanak, kitalálnak dolgokat; kötöttségek nélkül terveznek, megvalósítanak. Látjuk az ősi díszítőelemek újjáéledését a tárgyakon, de a készítők harmóniakeresését, az értékeket és az érdekességeket is a munkáikon. A kiállításra a műfaji sokszínűség jellemző (horgolt babafiguráktól a makettig, a csuhé babáktól a nemezeléssel készült dolgokig, a hímzéseken át a szőttesekig, a rajzok és festményeken át a kovácsoltvas és famunkákig stb...
– A kézműves kultúrák nagy találkozásán lehetőségünk van egymást is megismerni, egymás egyéni ötleteire, kreativitására rácsodálkozni – erre is biztatta a megnyitón a résztvevőket, akik őszinte csodálattal vettek szemügyre minden kiállítási darabot. A tárlat szeptember 7-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában