Békés vármegye

2023.08.19. 11:41

Földrengés történt Szarvas és Gyomaendrőd közelében: több településen érezték

Magyar idő szerint 11 óra 13 perckor, majd pár perc múlva újra földrengés pattant ki Békésben – írta a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. Károkról nem érkezett bejelentés.

Beol.hu

Magyar idő szerint 11 óra 13 perckor majd 11 óra 16 perckor két földrengés pattant ki hazánkban egymás után. Jelenlegi becslések alapján Gyomaendrődtől 11 kilométerre volt a földrengések epicentruma. A földrengések magnitúdója 4.0 volt, így a lakosság széles körben érezhette. A földrengések fészekmélysége 20 km volt – írták az obszervatórium oldalán. Eddig Mezőtúr, Békéscsaba, Szarvas, Lakitelek, Békésszentandrás, Kondoros, Öcsöd, Gyomaendrőd, Doboz, Gádoros, Hódmezővásárhely, Kecskemét településekről érkeztek bejelentések az obszervatóriumba.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy Szarvas, Kardos és Csabacsűd környékéről érkeztek hozzájuk bejelentések a történtekről, de károkról senki nem számolt be.

A földrengést a megye több helyén is érezték. Egy békéscsabai hölgy arról számolt be, hogy három rengést éreztek a negyedik emeleten, az egész talán 15 másodpercig tarthatott, mintha az ágyat megrángatták volna, illetve a nyitott ablak elkezdett becsukódni. Békéscsaba belvárosában is érezték a rengést: ijesztő morajlás kíséretében mozdult meg a kanapé és a virágtartó állvány.

 

Bakulya Mihály kollégánk Szarvasról arról számolt be, hogy a városban az említett időpontban 2-3 perc eltéréssel kétszer is megmozdult a föld. Pár másodpercig tartott a jelenség mindkét esetben, növekvő intenzitással, félelmetes zajok közepette. Rögtön lehetett érezni, hogy ez csakis földrengés lehet. Hanghatásként morajlás volt érzékelhető.

„Ezt a szombatot se így képzeltem el délelőtt, hazatérve a piacról, Orosháza belvárosában. A hőségből behúzódva a nappaliba, leülve a kanapéra, megint megmozdult minden a szobában. Összeugrott a gyomrom – földrengés Orosházán, 2023. augusztus 19-én, 11 óra után” – írta kollégánk. De ekkor már a szarvasiak a világ tudtára adták a közösségi oldalon, hogy nem is kicsi, amit éreznek. 
Sőt! Egy kiscsákói posztoló rutinosan mindent dokumentált: „szombat, 11 óra 16 perc, földmozgás, az ágyak és a csillár kimozdultak.” Nagyszénásiak is posztolták: ,Megint mozgott alattam a szék. Tiszta félelmetes” – írta valaki. A reagálók megerősítették, durva érzés volt. „Nálunk rázkódtak a szekrények, kocogott az üvegajtó” – reagált egy másik szénási, majd érkezett egy, a szomszédos Gádorosról is a tapasztalás: „az egyik rengés kisebb, a másik erősebb volt”.

Túrkevén is megmozdult a föld
Szintén a Richter-skála szerinti 4-es erősségű földmozgást regisztráltak a várostól mintegy három kilométerre 11:16 perckor – írta a katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában