Állattartás

2023.08.19. 09:03

Figyeljünk oda kedvencünkre a tűzijáték ideje alatt!

Az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték hang- és fényhatással jár, ami sok háziállatnál pánikot okozhat.

Gyemendi Réka

Fotó: Shutterstock

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya vagy macska félelemből támadhat vagy haraphat is. Seres Zoltán, az egyesület vezetője ezért azt javasolja, hogy a tűzijáték, durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet a kiskedvencük számára. Kiemelik, a megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, ezzel elősegítjük a felelős állattartást.

A tűzijáték idejére az alábbi jó tanácsokkal szolgál az egyesület:

  • Az ünnepi rendezvényekre ne vigyük magunkkal a házi kedvencünket, hiszen a tűzijáték pánikot okozhat a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára.
  • Az otthon tartott kisállatot a tűzijáték idején tartsuk zárt helyen.
  • A biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, azért, hogy ha mégis elszökne az állat, a megtaláló kapcsolatot tudjon teremteni a gazdival.
  • A kutyában lévő kötelező mikrochip, mely tartalmazza a gazdi elérhetőségét legyen regisztrálva az állatorvosnál, hiszen a kisállat elvesztése után ez szintén a gyorsabb megtalálást segíti elő.
  • Ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, az ijedt állat ugyanis rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában