Békéscsaba

2023.08.28. 09:45

Fapelletet ígért, pénzt csalt ki a debreceni férfi

A Békéscsabai Járási Ügyészség kétrendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 47 éves, büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő debreceni férfi ellen, aki Erdélyből származó fa ígéretével csapott be egy békéscsabai és egy csornai férfit.

dr. Nagy Szilvia

Forrás: Shutterstock

A férfi 2021 decemberében szabadult a vele szemben lopás bűntette és más bűncselekmények miatt visszaesőként kiszabott két év tíz hónap időtartamú börtönbüntetésből. A vádbeli időszakban állandó lakóhellyel és munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezett, a bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el.

Tavaly május 30-án egy e-mail fiókot hozott létre, amelynek elnevezése Erdélyből származó fa kereskedelmére utalt, majd aznap regisztrált az egyik internetes apróhirdetési portálon. Saját nevében és telefonszámával valótlan tartalmú hirdetést adott fel fapellet tüzelőanyag eladására. Egy békéscsabai férfi június 17-én meg is állapodott vele hat tonna pellet megvásárlásában. A vádlott valótlanul azt állította, a romániai Hargita megyében található a cég értékesítője. A megegyezést követően a megtévesztett sértett még aznap közel 435 ezer forintot utalt át a terhelt nem sokkal azelőtt nyitott bankszámlájára. Ígéretet tett arra, hogy a tüzelőt június 24-én kiszállítják, azonban erre nem került sor. A terhelt a tüzelőanyaggal nem is rendelkezett, tehát nem teljesíthette az adásvételi szerződésben foglaltakat. A terhelt ugyanilyen módszerrel egy csornai férfit is becsapott szintén közel 435 ezer forintot kicsalva. Az okozott kár egyik sértett esetében sem térült meg.

A járási ügyészség a mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit halmazati büntetésként – beismerése esetén is – végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Emellett kötelezze a sértettek kárának megtérítésére, illetőleg állapítsa meg, hogy a terhelt előéletére figyelemmel a fegyházbüntetésből a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában