Békés vármegye

2023.08.13. 18:05

Az iskolai atrocitások elkerülhetők

Már csak néhány hét, és itt a tanévkezdés. Hajós István biztonsági szakértő szerint érdemes időben felkészíteni a gyerekeket az iskolakezdéssel járó vészhelyzetekre. Adott néhány tippet, hogy az iskolaidőszak minél biztonságosabb lehessen.

dr. Nagy Szilvia

Forrás: Shutterstock

Hajós István szerint minden nyár végén érdemes újra átbeszélni a gyerekekkel azokat az élethelyzeteket, amelyekkel iskolába menet, az iskolában vagy akár a haza úton találkozhatnak a gyerekek. Ezeknek a beszélgetéseknek egyértelmű célja, hogy gyermekeink biztonságban odaérjenek az iskolába, és aztán épségben haza is érjenek. A biztonsági szakértő szerint fontos mindezen tudás ismétlése, felelevenítése, mert megkönnyítheti a gyerekek életét és nem utolsósorban csökkenti a szülők aggodalmát is.

– Nem árt újra és újra átismételni a gyerekekkel, hogy mire érdemes figyelniük, mert hajlamosak ezeket a nyári szünet alatt elfelejteni. Ráadásul egy év alatt nagyon sok minden változik a világban, a mikrokörnyezetünkben is. A mai szülők sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint mondjuk az én gyerekkoromban, hiszen mi, ha elmentünk iskolába, maximum egy telefonfülke jelenthetett kapcsolatot a szülőkkel, már ha működött, volt nálunk aprópénz. Ma már mindenkinek a kezében ott van egy mobiltelefon, a csuklóján egy okosóra, ami egyben egy „póráz” is, hiszen mindenkit nyomon lehet szinte követni rajta egy megfelelő programmal – fejtette ki a szakember, aki hozzátette, kifejezetten ajánlja a szülőknek, hogy informálódjanak az aktuális digitális újdonságokkal kapcsolatban. Elmondta, számtalan alkalmazás tölthető le, melynek segítségével láthatjuk a gyermek mozgását, hogy pontosan merre jár, ami a szülőknek nagy megnyugvást jelenthet.

– Jómagam kifejezetten ajánlom, hogy éljünk valamilyen okoseszközzel. Sokszor csak azt halljuk, hogy a technikai fejlődés, a digitalizáció rossz és káros, miközben a technikának vannak jó és hasznos oldalai is. Úgy gondolom, nagyon hasznos dolog, hogy ha mondjuk a gyerekünk nem ér időben haza, rá tudjunk nézni, merre jár, nincs-e valami baj. Adott esetben kommunikálni tudunk és megfelelő időben segítséget kérni – részletezte Hajós István, aki szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogyan válhatnak áldozattá.

– Az első és legfontosabb alapszabály, hogy a gyerekek semmiképpen se öltözzenek kirívóan, ne keltsenek feltűnést. Ez alatt azt értem, hogy például nem kell több száz ezres telefon egy tízéves gyereknek, s nem kell a legdrágább, legmárkásabb cuccokba öltöztetni, mert ez mind-mind felhívás lehet a tolvajoknak. A másik nagyon fontos, hogy határozottságra neveljük őket, sőt, már óvodás, kisiskolás gyerekeket is beírathatunk valamilyen küzdő- vagy önvédelmi sportra, mert ez egy nagyon jó magabiztosságot és határozott fellépést tud adni a kiélezett helyzetekben. Sokszor az esetek úgy zajlanak, hogy finoman belekötnek a gyerekbe és figyelik a reakcióját. Ha a gyerek reakciója erős, ellenálló, tehát kockázatot jelent annak, aki ártó szándékkal közeledik hozzá, akkor sokkal nagyobb eséllyel gondolja azt, hogy ezzel a gyerekkel nem kezd, mert figyel, ellenáll és sokkal nagyobb bajba kerülhet – magyarázta a biztonsági szakértő.

A leggyakoribb atrocitás a lopás, a klikkesedés, a bullying

Hajós István kitért arra, melyek azok a leggyakoribb esetek, amelyekkel az iskoláskorú gyerekek szembesülhetnek. Az egyik legáltalánosabb a lopás, amikor a gyerek értékeit, elektronikai eszközeit veszik el, de majdnem ugyanilyen gyakori a klikkesedés, a mikroközösségek kialakulása, ami szintén komolyabb problémák forrása lehet. A szakember elmondta, nem mindegy, hogy ezeknek a klikkeknek mi a pszichológiai mozgatórugója, a szabályszegés, például a dohányozás, a kábítószerezés, avagy az ellenkezője,  a szabálykövetés, például a sport.

– Ezekből az értékrendbeli különbözőségekből lehetnek összetűzések, amelyek tettlegességig fajulhatnak, a mai fiatalok semmiképpen sem akarnak, és nem is tudnak veszíteni, mert a videójátékokból ezt tanulják. Nagyon fontos, hogy a szülők felkészítsék a gyerekeket arra, hogy esetlegesen kapcsolatba kerülhetnek a társaik révén illegális szerekkel, akár kábítószerrel is. Azt szoktam mondani a prevenciós előadásaimon, hogy ma már egy követő társadalmat építünk. Nézünk egy példaképet az Instagramon, a Facebookon, a TikTokon, őt követjük és az az ideál, amit ő csinál. Mindegy, hogy mennyire iskolázatlan vagy szélsőséges nézetet vall, ha van több százezer követője, ő lesz a példakép. Próbálni kell ebből a követő társadalomból kiszakadni, ahogy szoktam nekik mondani, menő nemet mondani vagy ellentmondani. Nem azzal leszünk erősek, ha mi is rágyújtunk, hanem azzal, hogyha ellen tudunk állni – részletezte, hangsúlyozva, a drogok használata is átfordul, az elején azért csinálják, mert jó, aztán már, hogy ne legyen annyira rossz.

– A lényeg, hogy a gyerekek megtanulják, hogy emberek vagyunk, egyéniségek vagyunk és önmagunk hitrendszerét kell követnünk, nem pedig másokét –  figyelmeztetett a biztonsági szakértő, aki kiemelte, a legfontosabb a bizalmi kapcsolat a gyerekek és szüleik között, ugyanis a lassú áldozattá válást ezzel lehet megelőzni. Ha egy gyerek már a bullying, piszkálódás elején mer szólni a szüleinek, akkor sok esetben megúszható lenne a tényleges bántalmazás, vagy akár az, hogy a gyerek maga vagy társai ellen forduljon, mert sajnos ez is egyre gyakrabban előfordul. 

– Ugyanígy a tanárok feladata is az, hogy időben észrevegyék az ilyesmit és hogy biztonságos környezetet teremtsenek, amiben a diákok mernek segítségért fordulni hozzájuk – fűzte hozzá.

Kép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában