Fórum

2023.08.31. 10:02

A párbeszédben hisz Kevermesen is a KDNP

A Kereszténydemokrata Közéleti esték Békés vármegyében rendezvénysorozat állomásaként rendeztek fórumot szerdán Kevermesen. Ennek apropója az volt, hogy néhány hónappal ezelőtt megalakult a KDNP helyi szervezete. Az eseményen előadást tartott dr. Latorcai Csaba államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára.

Gyemendi Réka

Larorcai Csaba: a területfejlesztési politika célja, hogy a helyiekkel konzultálva jelöljék ki a célokat és támogatási igényeket, továbbá, hogy ne csak felzárkózást, hanem valódi versenyképességet biztosítsanak.

Fotó: Bencsik Ádám 

Lantos Zoltán, Kevermes polgármestere történelmi visszatekintéssel kezdte beszédét, melyben kiemelte: Kevermes már 210 éves település, ami talán történelmileg nem hosszú idő, azonban eseményekben annál gazdagabb volt. Úgy fogalmazott, Kevermes történelme hűen tükrözi egy alföldi magyar falu küzdelmét, vergődését és élni akarását, egyben fejlődését is. A polgármester hangsúlyozta, hogy a helyi embereknek a közösséghez való tartozás, és hitüknek szabad gyakorlása mindig fontos prioritás volt, így nagy öröm számára, hogy a Fidesz helyi csoportja mellett megalakult a Kereszténydemokrata Néppárt helyi csoportja is, mely remélhetőleg aktív szereplője lesz a kevermesi közösségformálásnak.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő leszögezte: a jövőben is fontos megőrizni azt az aktivitást, ami most elkezdődött a településen. 

Szebellédi Zoltán: a KDNP az egységet szeretné szolgálni Kevermesen is. Fotó: Bencsik Ádám

Szebellédi Zoltán, a KDNP vármegyei elnöke hangsúlyozta, a fórum lényege, hogy párbeszéd legyen a településen élők és a döntéshozók között. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a rendezvények végén az embereknek lehetőségük van feltenni a kérdéseiket, melyre válaszokat is kapnak. 

A KDNP a keresztény értékeken való politizálást tűzte ki célul, már az alapításakor. A párbeszéd nem csak helyben fontos, vannak olyan kezdeményezéseink is, melyek az egyéb településekkel való párbeszéden és az együttműködésen alapulnak. Ezt már több éve elkezdtük egy vidékfejlesztési csoportban, mely hétfőn tartja következő közgyűlését, amikor már 22 település lesz tagja ennek az egyesületnek fogalmazott. Elhangzott, vannak olyan, a történelemből magunkkal hozott tények, amelyekkel szembe kell néznünk, de közös gyökereink vannak, és ezeken az alapokon kell megteremtenünk a közös jövőt. Mindez csak együttműködéssel lehetséges, a helyi Kereszténydemokrata Néppárt pedig ezt az egységet szeretné szolgálni Kevermesen, Békés vármegyében és a szövetségen belül országosan is. 

Dr. Latorcai Csaba arról beszélt, nagyon fontos, hogy legyen egy víziónk arról, honnan hová szeretnénk eljutni országos vagy települési szinten. Tapasztalatai szerint a kevermesieknek és a térségben élőknek van víziója arról, hogy mit szeretnének fejleszteni, gyarapítani a településükön, a kormány pedig ezekhez az elképzelésekhez tud támogatást adni. Kiemelte, területfejlesztési politikájuk célja, hogy a helyiekkel konzultálva jelöljék ki a célokat és támogatási igényeket, továbbá, hogy ne csak felzárkózást, hanem valódi versenyképességet biztosítsanak. Hozzátette: minden településnek meg kell találnia azt, amitől különleges és azt kell fejlesztenie, ez pedig gazdaságilag is kifizetődő. 
 A fórum végén a lakosság kérdéseire is válaszoltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában