Emléktábla avatás

2023.08.10. 19:59

A magyar harcművészetek úttörője, Polyák József tiszteletére állítottak emléktáblát Gyulán

A magyar harcművészetek alapító atyjának, úttörőjének, Polyák Józsefnek állítottak emléktáblát csütörtökön Gyulán, a városi tornacsarnoknál a Magyar Wing Tsun Egyesület kezdeményezésére. A felirat szerint a mester 1938-ban született és tavaly hunyt el, Gyulán is oktatta a helyi ifjúságot a budo szellemében.

Licska Balázs

Polyák József emléktáblájáról dr. Görgényi Ernő, dr. Kovács Tamás és Máday Norbert rántotta le a leplet.

Fotó: Lehoczky Péter

– Egy olyan harcművésznek állítottak emléket, aki életében legendává vált – mondta dr. Görgényi Ernő polgármester, hozzátéve: olyan elemi erő áradt belőle, amely áthatotta a környezetét. Kiemelte: bármilyen helyzetben képes volt tanítani; a mester hitelesen képviselte a távol-keleti filozófiát, ami nélkül nincs hiteles harcművészet. 

A városvezető személyes emlékként megosztotta: egy olyan edzésen tudott részt venni, amelyet Polyák József tartott Gyulán. Megmutatta, hogyan lehet valakitől puszta kézzel elvenni egy kést. 

Fotó: Lehoczky Péter

A család nevében dr. Kovács Tamás úgy fogalmazott: egy olyan ember kapott emléktáblát, aki a múlt században született és aki képviselte annak az értékeit, mint a jellem, a becsület és az akarat. Akkoriban nem volt Facebook, Twitter, internet, a problémákat személyesen beszélték meg. A közelében érezni lehetett az erőt, az energiát és a szeretet, az értékei szamuráj szellemben fogantak. Olyan ember volt, aki mentes volt mindenféle manírtól, manipulációtól, attól, ami nem őszinte.

Ismertette: Polyák József világszínvonalút alkotott harcművészként, kaszkadőrként és testőrként egyaránt. Felsőszentivánról, egy kis faluból eljutott a csúcsra. Személyi testőre volt többek között II. János Pál pápának, miniszterelnököknek, nemzetközi hírességeknek.

Fotó: Lehoczky Péter

A Magyar Wing Tsun Egyesület elnöke, Máday Norbert elmondta: 16 éves volt, amikor először találkozott Polyák Józseffel, és mondhatni apa-fiú kapcsolat alakult ki közöttük. A mester karatés volt, ő pedig kung-fus, és Máday Norbert számára hatalmas elismerést jelentett, hogy egyszer Polyák József azt mondta neki: ha újrakezdhetné, kung-fut tanulna, és tőle.

Nem volt irigy, tiszta, egyenes, becsületes jellem volt – folytatta. 1956-ban Polyák József is szembe nézett a szovjet tankokkal, pedig ott nem volt tatami, vazari meg ippon. A forradalom után Ausztráliába ment, majd Japánba, aztán a sikerei ellenére hazajött egy kommunista országba, és megpróbálta áttolni a keleti harcművészetet a tiltottból a tűrtbe, majd a támogatottba. Kaszkadőrként színészlegendákkal dolgozott együtt, testőrtiszt lett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában