Beol podcast

2023.08.12. 09:24

A Kishajóban és a Melósban is nyomta a bulit a ’70-es években: vendégünk Andrékó Géza, a csabai diszkózás legendája

Stúdiónk vendége Andrékó Géza, Békéscsaba egyik, ha nem a legrégebbi olyan lemezlovasa volt, aki rendszeresen tartott diszkókat 1974 elejétől Békéscsabán, de ezt 1978-ban egyik pillanatról a másikra abba is hagyta.

Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy Disco Man ’70 elnevezéssel tartottak egymás közti találkozót a közelmúltban Békéscsaba és a megye ’70-es évekbeli legismertebb disc jockey-i a békéscsabai Nádas Sörözőben. Dolgoztak másik is akkoriban a szakmában, de a létszámban húztak egy határt a szervezők.

Andrékó Géza elmondta, a békéscsabai Kner Nyomda földszintjén volt az első bulija, majd néhány hónap után a város kultikus helye, a Kishajó következett. Pár hónap után innen is azért kellett mennie, mert a telt ház mellett sokan vártak kint is belépésre, ezt pedig sem a tulajdonos, sem a rendőrség nem nézte jó szemmel.

Következett az Építők kultúrotthona, a szintén legendás Melós. Itt csaknem négy évet húzott le Géza. Marasztalták volna, a fizetés sem volt rossz, de ő maradt az állásában, és azzal már nem fért össze időben a diszkózás. El is adta minden cuccát, hogy ha esetleg átfutna az agyán az újrakezdés gondolata, ne tehesse meg.

Amiben még Andrékó Géza egyedülálló volt Békésben, dobdiszkókat is tartott, vagyis Szamosi Viktor és Székely Lajos kísérte dobolással a diszkóslágereket. A diszkó hőskorának legendás csabai alakja kitért arra is a beszélgetésben, miért szerették annyira fiúk a lila UV-lámpát a kultúrban, honnan sikerült zenei anyagot beszereznie, és miként jött ki a csabai együttesekkel, akik addig egyeduralkodók voltak a zeneszolgáltatásban. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában