Természet

2023.08.01. 10:01

A gyerekek érdeklődési körére szabják a táborokat a Szarvasi Arborétumban - galériával

Mintegy 150 gyerek szerez élményeket idén összesen a Szarvasi Arborétum hét különböző tematikájú táboraiban. A programokat a táborozók érdeklődési körére szabják, de úgy, hogy azok kapcsolódjanak a természethez, illetve a Pepi-kerthez is. A szezonról Kugyeláné Décsei Mónika, az arborétum kommunikációs munkatársa nyilatkozott.

Vásári Erzsébet

A programok minden esetben kapcsolódnak a természethez

Forrás: Beküldött fotó

Összesen hét tábort szerveznek idén a Szarvasi Arborétumban, melyekben mintegy 150 gyermeknek teszik izgalmasabbá a nyári szünidejét. A programok különlegesek, de minden esetben kapcsolódnak a természethez, és a Pepi-kert növény-, illetve állatvilágához.

Kugyeláné Décsei Mónika beszámolójából kiderült, az első tábor idén Harry Potter tematikájú volt, amit egy bringás, egy horgolós és gyöngyfűzős, egy középkori kalandos, a Tücsök Természetbúvár és a jelenleg tartó Hangya Természetbúvár elnevezésű követett. Jövő héten pedig a Szöszmötölő táborral zárják a szezont.

Részletezte, a Harry Potter témájú egy olvasó tábor volt, amelyen a regényekkel foglalkoztak játékosan, és azokhoz főződtek a különböző feladatok is. A résztvevők pedig mind úgy érkeztek, hogy már ismerték ezeket a könyveket, esetleg látták a filmeket is, tehát volt miből feleleveníteniük a feladványokban szereplő zenéket, történeteket, cselekményeket, illetve csodás lényeket. Ezen a héten játszottak például olyat is, hogy egy regényt véletlenszerűen kinyitva beleolvastak, és meg kellett határozni, hogy hányadik kötetről van szó, illetve kik között zajlik a párbeszéd. Továbbá készítettek varázsló kellékeket is, amiket végül hazavihettek a gyerekek.

A Bringás Táborról megtudtuk, az lényegében az egész város területén, illetve környezetében zajlott, rövidebb és hosszabb túrákkal. Keretében körbejárták a helyi nevezetességeket, tehát helytörténeti vonatkozású programok voltak terítéken, illetve a magyarsággal kapcsolatos ismeretek kerültek előtérbe. Jártak ugyanis többek között egy jurtában, megismerkedtek a csodaszarvas legendájával. A helytörténeti programokat pedig kiegészítették KRESZ tudással is.

A Gyöngyfűzős-Horgolós Tábor inkább lányoknak szólt, ahol kedvükre készítettek különböző alkotásokat, melyekből a hét végén egy kisebb kiállítást is berendeztek az arborétumban. Ezt követte a Középkori Kaland Tábor, amiben a késő középkor volt a téma, amelynek nagy csatáit, illetve hadvezéreit vették számba, illetve a lovagi tornában is kipróbálták magukat a résztvevők. A hét utolsó napján pedig kapcsolódtak a nándorfehérvári diadal napjához, így a törökök elleni küzdelmeket és a magyarok harcmodorát járták végig, valamint szóba került a Hunyadi család. Ez a csapat egy éjszakát bent is aludt a Pepi-kertben, ami rendkívül izgalmas volt a gyerekek számára.

Az ötödik és hatodik táborok a természetbúvár tematikájúak. Kugyeláné Décsei Mónikától megtudtuk, a kettő között nincs nagy különbség, mindegyik a természetről, az arborétum növényeiről és állatairól szól, viszont a programelemeket az aktuálisan résztvevő gyerekek érdeklődési körére szabják. Ennek megfelelően a Tücsök Táborban a tó körül bogarásztak legtöbbet, ahol például békákat és ebilahalakat gyűjtöttek. Mint kiderült, ezen a héten is előtérbe kerülnek a halak. Érkezik például a gyerekekhez egy halbiológus, majd a házi, illetve ház körüli állatokra térve Agility programjuk lesz, valamint a Pepi-kert fűszer és gyógynövényes kertjét is közelről megismerik.

Már az év végén beteltek a helyek

Kugyeláné Décsei Mónikától megtudtuk, a Szöszmötölő Tábor, ami egy kézműves alkotó „programsorozat”, és azért kapta egykor ezt a nevet, mert rengeteg féle – természetesen az arborétumban előforduló – alapanyagból készítenek főként hasznos dolgokat, vagy játékokat (szélforgót, sárkányrepülőt, ceruzatartót) a gyerekek. Így például a lehullott ágakból, kérgekből, mohákból, és különböző maradványokból alkotnak. Végül elárulta, a Szarvasi Arborétumban meghirdetett táborok helyei mindig hamar betelnek, így ha valaki szeretne részt venni jövőre, úgy már január végén érdemes figyelnie a táborok weboldalát, hiszen akkor hirdetik ki őket, és februárban, de legkésőbb március elejére be is telnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában