Békés vármegye

2023.08.04. 06:35

A forróságban is szigetelik a tetőket, sütik a kenyeret

A Békésben napok óta tartó forróság igénybe veszi az emberi szervezetet, a sok folyadékfogyasztás mellett legalább kétóránként érdemes kifújnia magát mindenkinek az árnyékban, vagy aki teheti, egy hűvös helyiségben. Bizonyos szakmákban azonban ez idő alatt sem állhat meg az élet, ilyen többek között az építő- és sütőipar, a mezőgazdaság. A munkaadók a hőségben is gondoskodnak dolgozóikról.

Nyemcsok László

Pálfi Márk mutatja, hogy a hőség mellett a vihar is károkat okozott Békéscsabán a tetőkön

Fotó: Bencsik Ádám

Pálfi Csaba, a békéscsabai Pálfi Tetőszigetelő és Építőipari Kft. ügyvezetője elmondta, a hőségben hajnali fél öt körül kezdenek a munkaállomásokon.

– Mivel a tetőre még inkább tűz a nap, jellemzően délelőtt 11–12 óráig vannak fent a kollégák a tetőn, és végzik el azokat a munkálatokat, amikhez kell az esőmentes, napos idő – hangsúlyozta Pálfi Csaba. – Természetesen ilyenkor is biztosítjuk számukra az óránként előírt pihenőidőt, árnyékban. A védőital, ásványvíz is egész nap rendelkezésükre áll. Ha lehetőségünk nyílik, délután 5–6 óra körül folytatjuk a munkát. A megrendelők igényeit, a határidőket is szem előtt kell tartanunk. Mondogatjuk a kollégákkal mostanában, hogy vagy mi gyengülünk, vagy az időjárás keményített be, de egyre kevésbé bírjuk a meleget, délre teljesen kikészülünk – árulta el Pálfi Csaba. – Arra azonban mindig odafigyelünk, hogy a csapat biztonságban legyen, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy hőségriadó idején maximálisan betartsuk és betartassuk az előírásokat.

Pálfi Csaba egyeztet Mucsi Imrével, a cég dolgozójával

Az ország egész területén, de főként Békésben végzi a lakások, házak hő és vízszigetelését Pálfi Csaba cége. Mostanában sok pluszmunkát ad nekik a viharok okozta kár a tetőkön, lefújta a szél a régi szigetelést, letépett villanyvezetékeket.

Árendás Béla, a békéscsabai Sütöker Zrt. vezérigazgatója elmondta, a pékek ugyan jellemzően éjszaka dolgoznak cégüknél, de olyankor sem mozog kellően a levegő, és nagy a meleg.

– A sütőtérben megszorul a levegő, nem ritka, hogy az ottani hőmérséklet eléri a negyven fokot. Ezt a helyiséget nem lehet teljesen klimatizálni, mert az a sütőipari termékek minőségének nem tenne jót – ecsetelte Árendás Béla. Hozzátette, dolgozóikra odafigyelnek a nyári kánikulában ugyanúgy, mint az egész esztendőben.

Maczkó László a hőségben is végzi a kinti munkákat, megfelelő körülmények között

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában