Tessedik Sámuel Múzeum

2023.07.18. 17:53

Új festmények érkeztek a szarvasi Munkácsy kiállításra - videóval

Munkácsy Mihály egyetlen félakt festménye, és a nemrég felkutatott és beszerzett Kutyacsalád 3 című műalkotás is helyet kapott a szarvasi Munkácsy Most kiállítás második félidős anyagában. A 22 új műtárgy kedden komoly biztonsági feltételek mellett érkezett meg a Tessedik Sámuel Múzeumba.

Vásári Erzsébet

Dr. Melis János címzetes főjegyző, Hedrich Béla és Babák Mihály együtt csomagolták ki a Kutyacsalád 3 című festményt.

Roszik Zoltán igazgató a festménycsere közben elárulta, a Munkácsy Most kiállítás első részét több mint 6300-an nézték meg a múzeumban, ami nagyon jó eredménynek számít. Hozzátette, érdekes módon a június kevesebb látogatót hozott, de júliusban már napi 150-200 fővel teltek a hétköznapok, hétvégén pedig 300-an is átlépték kapuikat.

A múzeumigazgatótól megtudtuk, a tárlat egy igen feszített tempót kíván meg tőlük, azonban a fáradtság ellenére is óriási lehetőség és megtiszteltetés számukra helyet adni Munkácsy Mihály festményeinek. Elmondta, számos programot szerveztek már az első három hónapban a kiállítással kapcsolatosan, ilyenek voltak többek között az objektív, szakértő által, és a szubjektív, vagyis Szarvas neves emberei – így például Zahorecz Pál evangélikus lelkész – által irányított tárlatvezetések. Ezekből még többet szeretnének a második félidőben, hiszen mindegyik több tucatnyi látogatót vonzott a kiállításra, mondhatni közönségkedvenc programok lettek.

Roszik Zoltán hozzátette, az önkormányzat támogatásával megvalósult Munkácsy Most kiállítás a múzeum többi anyagára is bevonzotta a látogatókat, így például az állandó Tessedik Sámuel tárlatra, az öt régészeti teremre és a néprajzi termeikre is egyre többen lettek kíváncsiak.

Hedrich Béla, a Munkácsy Alapítvány főtitkára elmondta, a szarvasi kiállítás félidejében 22 képet cserélnek le. Érkeztek most a Tessedik Sámuel Múzeumba olyan különlegességek, mint például a női félakt, ami egyedülálló darab Munkácsy Mihály festészetében. Újonnan látható darabok továbbá olyan Munkácsy tanulmányok is, melyeknél a vászon mindkét oldalán található festmény, illetve rajz. Szintén érkezett olyan alkotás, ami magáról Munkácsy Mihályról készült.

A főtitkár a félaktra visszatérve kifejtette, ez a műfaj nem igazán illett Munkácsy repertoárjába, hiszen alapvetően népi életképeket és szalonképeket festett. Hozzátette, máig nem tudni pontosan, hogy ezt az egy félaktot miért készítette.

Végül Hedrich Béla elárulta, a képcsere rendben zajlott le, és ismét megállapította, hogy nagyon jól tudnak együtt dolgozni a Tessedik Sámuel Múzeum kollégáival. Munkácsy Mihály gyűjteményéről elmondta, nehéz rámutatni az abszolút közönségkedvenc festményre, hiszen szinte minden kiállításon más-más darab lesz a favorit. Hiszen mindig tűnik fel újabb műtárgy, ami az adott időszakban a legnagyobb kuriózumnak számít, és a közönség stílusa és igénye is más a különböző helyszíneken. Az újdonságokról kifejtette, Munkácsy élete folyamán nagyságrendileg 700 képet festett, ebből nagyon sokat a párizsi időszakában, ahol azonnal gazdára is találtak alkotásai. Ezek közül folyamatosan bukkannak fel újabb darabok, főként Nyugat-Európából és a tengeren túlról, de feltűnik egy-egy darab a bécsi aukciókon is.

Megszerették Szarvason a Munkácsy kiállítást

Babák Mihály polgármester elmondta, a szarvasiak és a turisták is nagyon megszerették a Munkácsy Most kiállítást, amelynek különlegessége, hogy úgy, mint egy színdarabban, két felvonásban látható a Tessedik Sámuel Múzeumban, Pákh Imre magángyűjteményéből összeválogatva. A tárlat anyagában pedig vannak olyan különleges darabok is, amiket Szarvason láthat először a nagyközönség. Hozzátette, Munkácsy festészete érthető, csodálatos színvilága van, és megkapó a precizitása egy-egy képnél. Rámutatott az újak közül például a Krisztus a sziklasírban című festményre, amiről elmondta, ez éppen egy kevés színből készült darab, mégis drámaian hat az emberre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában