Fejlesztés

2023.07.26. 17:15

Új bölcsődei csoportot indítanak Gyulán

Új csoportot indítanak Gyulán, a törökzugi Csemeteház Bölcsődében – tájékoztatott Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő polgármester.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő polgármester és Kiss Szabolcs, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye vezetője a helyszínen.

Fotó: Petróczki Gábor

Mint írta, a gyulai önkormányzati bölcsődékben túljelentkezés van, ezért szerdán reggel olyan döntést hoztak a Kistérségi Társulási Tanács ülésén, amelynek következtében több gyermeket lehet beíratni a törökzugi Csemeteház Bölcsődébe, új csoportot indítanak.

Emlékeztetett arra, hogy a 2019-es bővítés során úgy terveztették meg az új épületrészt, hogy a fejlesztőhelyiséget kisebb átalakítással csoportszobaként lehessen működtetni.

– Most élünk ezzel a lehetőséggel, és annak érdekében, hogy több gyermeket tudjon fogadni a bölcsőde, a fejlesztőhelyiség nagyobbik részében csoportszobát alakítunk ki. Szigorú jogszabályi rendelkezések vonatkoznak a bölcsődékre: egy csoportban legfeljebb 12 férőhelyet szabad létrehozni. Mi a maximális férőhelyszámot hozzuk létre, azaz 12 férőhellyel indítjuk az új csoportot – tette hozzá. – Jelenleg a Csemeteház Bölcsődében 9 csoport működik 120 férőhellyel, a szerdai döntés eredményeként 10 csoport lesz összesen 132 férőhellyel.

Az új csoport indulásához új dolgozókat is felvesznek: két kisgyermeknevelő és egy dajka kezdi majd meg munkáját az intézményben.

Az új csoportszoba kifogástalan kialakításához további eszközöket is vásárolni kell, amelyek megrendelése már megtörtént vagy folyamatban van.

Fotó: Petróczki Gábor

A tervek szerint az új csoport szeptember 1-től indul. Az új csoport indításához hatósági engedélyekre is szükség van, a szakemberek mindent elkövetnek azért, hogy a hatósági engedélyeket időben kiadják, és a Csemeteház Bölcsőde szeptember 1-től fogadhassa az újonnan beíratott gyulai gyerekeket.

– Az a cél, hogy minden olyan gyulai gyereket fogadni tudjon az intézmény, akit a szülők szeretnének bölcsődébe íratni. Ennek a megvalósítása azonban nem csak az intézményen múlik. Fizikailag több férőhely kialakítására már nincs lehetőség. A meglévő férőhelyek számával kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy a jogszabályok szerint nem feltétlenül lehet ugyanannyi gyereket fogadni, mint ahány férőhely van – emelte ki a polgármester. 

– A szigorú jogszabályi előírások szerint, ha a csoportban jelen vannak olyan gyerekek, akiket a pedagógiai szakszolgálat sajátos nevelési igényűnek (SNI) minősített, vagy akiknek korai fejlesztést írnak elő, csökkenteni kell a csoportlétszámot. Ha egy 12 férőhelyes csoportba 3 SNI-s vagy korai fejlesztést igénylő gyermeket beíratnak, akkor a csoport létszáma maximum 6 fő lehet. Előre nem lehet tudni, hogy a jövőben hány SNI-s, vagy korai fejlesztést igénylő gyermeket íratnak majd be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában