Koszorúzás

2023.07.31. 07:26

Tarzan falujában Gregor László vezetésével emlékeztek a Békés vármegyei lovagok a háború hőseire

A Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés vármegyei tagjai Gregor László vezetésével, a lovagrend vajdasági tagjai, Bogdan Kesic, Pretz István, Boros István, Filipovic Djurdjina társaságában a hétvégén a vajdasági Párdányba – mai neve Medja – látogattak el, és az emlékezés koszorúját helyezték el a német-magyar katolikus temetőben.

Nyemcsok László

Gregor László (balra) vezetésével emlékeztek Párdányban a háború hőseire

Gregor László elmondta, lovagrendjük egyik fő feladatának tartja a hagyományok őrzését, az elődök tiszteletét és a baráti kapcsolatok építését. Emlékezni és tisztelegni kell azon hősök emléke előtt, akik életüket áldozták a pusztító háborúkban hazájukért. 

Gregor László hangsúlyozta, velük tartott Barna István, a lovagrend tevékenységét támogató, muzslyai, Kövirózsa O23 civil szervezet elnökség tagja is. Bár Sebestyén Gyula nagyprior most nem tudott eljönni, de támogatta ennek a felemelő eseménynek a létrejöttét.

 A párdányi, katolikus temetőben álló első világháborús, hősi emlékművet – amin nagy számban magyar és német nemzetiségű hősök neveit találták – a háború után a szerb Bogdanovic család készíttette, s a közelmúltban hozták rendbe a község lakói. Érdekesség, hogy a zömében német nemzetiségű családok régi temetőjében felfedezték a legendás filmsztár, „Tarzan”, vagyis Johnny Weissmuller családjának sírjait is. A helyiek szerint Johnny Weisswmuller itt született 1905-ben.

A román határhoz közeli község vezetői Miljko Miljkovity elnök, Simič Vojo titkár, a vezetőségi tagok közül pedig Jovo Simić és Tomislav Marković, a nyugdíjas helyi szövetség elnöke baráti szeretettel fogadták a küldöttséget, azonnal szívélyes hangulat alakult ki. Az emlékezés és tisztelet koszorúit közösen helyezték el a temetőben. A háborúk halottai ugyanis már nem ellenségek, hanem áldozatok, akiknek emlékét tisztelni és ápolni kell. Ahogyan Gregor László is kifejtette beszédében: aki a múltját nem becsüli meg, annak jövője sincsen!

 A koszorúzást követően egy közös ebéden vettek részt a lovagrend tagjai és a község vezetősége. A kötetlen beszélgetés keretében megegyeztek arról, hogy a jövőben ezt az együttműködést folytatni kívánják. A helyiek megismerhették a lovagrend céljait, s azt, hogy milyen fontos feladatok állnak a tagok előtt. A szívélyes hangulat egyben a szerb és a magyar nép közötti barátságot is erősítette, s várhatóan folytatása következik majd. Külön megköszönték Pretz István szervező munkáját, aki sokéves, helytörténeti kutatásával feldolgozta a falu és az emlékoszlop történetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában