Könyvszobrászkodásra adta a fejét

2023.07.31. 13:31

Mellrákot diagnosztizáltak a gyulai asszonynál, nem gondolta, hogy egyszer kiállítása lesz

Az önkormányzat Mezőberény újratelepülésének 300. évfordulója tiszteletére négy napon át tartó programokkal tart megemlékezést „Évszázados értékeink” címmel. Ennek keretében Túri Andrea, az Orlai ház igazgatója július 29-én a városháza aulájában nyitotta meg Kéki Mária Mezőberényből elszármazott könyvszobrász kiállítását – tájékoztatott Facebook oldalán a mezőberényi Orlai ház.

Papp Gábor

Kéki Mária Mezőberényből elszármazott könyvszobrász

Mint a tudósításából kiderül, Túri Andrea elmondta, Kéki Mária 1968-ben született Mezőberényben. Korábban is érzett késztetést alkotásra, de erre öt gyermek mellett nem nyílt lehetősége. Tíz éve Gyulán él. Ötvenévesen mellrákot diagnosztizálták nála, jött a műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés, és – mivel nem dolgozhatott – rengeteg idő szakadt rá. Kreatív ötletek után kutakodott, és így látott meg egy könyvszobrot. Ez felkeltette az érdeklődését, és talált is egy videót, amely egyszerűen, érthetően adta át a könyvszobrászat alapjait. Alkotásaival új életre kelti, új értéket ad a kidobásra, bezúzásra szánt könyveknek. Eddig ötven könyvszobor született, kedvence az életfa motívum.

 

Lestyán Zoé szavalattal, Siklósi István, Mezőberény polgármestere ajándékkal köszöntötte az alkotót. Kéki Mária arról szólt, tíz éve még nem gondolta, hogy valaha kiállítása lesz, megköszönte a bemutatkozás lehetőségét. Az alkotó ajándékként a városházát ábrázoló könyvszobrot nyújtott át Siklósi István polgármesternek, illetve 300-at formázó másik alkotást Körösi Mihály alpolgármesternek. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában