Madárinfluenza-fertőzés

2023.07.01. 10:11

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása Békésben is

A járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást a minap. Fontos azonban, hogy továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége.

Nyemcsok László

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) közölték, laboratóriumuk április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza-fertőzést a baromfikban. A járványhelyzet ilyetén kedvező alakulása miatt az országos főállatorvos visszavonta a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó országos előírást.

A Nébihnél kiemelték, fontos, hogy az állattartók továbbra is betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket, ezzel minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza újból megjelenjen hazánkban. Érvényben maradnak továbbá a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések, valamint a takarmányt is zárt helyen kell tárolni.

A gazdák az előírásokról a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában