Bevásárlás

2023.07.10. 16:43

Leteszteltük az árfigyelőt, megnéztük melyik boltba érdemes menni

Összeállítottunk egy bevásárlólistát, és megnéztük hétfőn az Árfigyelő oldalán, hogy ezek melyik boltban mennyibe kerültek, és hogy ez alapján melyik üzletbe érdemes betérnünk. Jellemzően pár forintos eltérések voltak az egyes termékeknél. Viszont, ha kimondottan egy bizonyos márka egy bizonyos termékét keressük, akkor érdemes résen lenni.

Licska Balázs

Az árfigyelő segítségével bárki könnyedén összehasonlíthatja a termékek árait, így a vevők megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és lehetőségeket, amivel időt és pénzt takaríthatnak meg.

Fotó: Shutterstock

Öt kategória – tejtermék, sajt, tojás; hús, felvágott; zöldség, gyümölcs; kenyérfélék; tartós élelmiszerek – több termékének árát listázták az Árfigyelő oldalon az Aldi, a Lidl, a Penny és a Tesco adatai alapján. A honlapon megadott térkép alapján Békés vármegyében 28 Aldi, Lidl, Penny és Tesco található. A Gazdasági Versenyhivatal honlapján azt írták: az árfigyelő segítségével bárki könnyedén összehasonlíthatja a termékek árait, így a vevők megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és lehetőségeket, amivel időt és pénzt takaríthatnak meg. Az adatokat szolgáltató cégek naponta frissítik az egyes termékek árait, reagálnak egymásra. Ezzel az árfigyelő hozzájárul a piaci verseny fokozásához, az árak csökkentéséhez, ezáltal az infláció letöréséhez. 

Egy forinttal volt olcsóbb a tej a Pennyben

Legelsőként egy egyliteres, 1,5 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött ESL tejet raktunk be a képzeletbeli bevásárlókosárba. Ez a 314 forintos árával a legolcsóbb a Pennyben volt, de csak 1 forinttal kértek többet egy hasonló termékért a Sparban, a Tescóban, az Aldiban, a Lidlben. Persze az ár függ a márkától, volt olyan tej, amelyet 569 forintért kínáltak.

Egy 250 grammos vajat is kiszemeltünk. Ugyanúgy 699 forintért adtak ilyen terméket a Sparban, az Aldiban, a Lidlben és a Pennyben. Az egységárat tekintve egyébként lett volna olcsóbb árucikk a Tescóban is. Sőt, drágább is, hiszen volt olyan 200 grammos vaj, amelyért több mint 1500 forintot kértek el.

A legolcsóbb tojást a Sparban lehetett kifogni, 63 forintba került egy darab, igaz, egy csupán S-es méretű volt. A legkedvezőbb árú L-es tojást is a Sparban kínálták, darabonként 77 forintért. Persze van olyan extra sárga és különleges tojás, amelyért 100 forintot is elkérnek egyes boltokban.

A téliszaláminál nagy a szórás

A téliszalámiból a legkedvezőbb árú egy 400 grammos termék volt a Tescóban, ezért 1699 forintot kellett fizetni. Olyan, más márkájú téliszalámi is akadt viszont ezzel szemben, amelynek kilogrammja 10 ezer forintba került. A legolcsóbb kígyóuborka a Tescóban akadt: 159 forint volt darabja, de a Pennyben sem volt sokkal drágább, 169 forint. A Sparban kínált méhkeréki kígyóuborkáért viszont csaknem kétszer ennyit, 349 forintot kértek el.

Az 500 grammos spagetti száraztészta 479 forintba került a Lidlben, viszont 10 és 20 forinttal drágábban lehetett kapni a Tescóban, a Sparban, az Aldiban és a Pennyben is.

Egy kilogramm kristálycukor 229 forintot kóstált a Tescóban, a Lidlben és az Aldiban is, tíz forinttal kértek többet érte a Pennyben és a Sparban. A finomliszt is hasonló árakon mozgott az egyes üzletekben: 149 forint volt egy kilogramm a Tescóban, az Aldiban, a Lidlben és a Pennyben is, a Sparban 159 forint. De lehetett finomlisztet kapni 299 forintért is.

Ha mindegy a márka, mindegy a bolt is

A tapasztalatunk alapján az egyes termékekből a legolcsóbbat nagyjából azonos áron kínálták az Árfigyelőre feltöltött adatok szerint az üzletláncok. Azaz, ha mindegy a márka, akkor mindegy a bolt is: lehet, hogy egy terméknél az egyik üzletben nyerünk pár forintot, egy másiknál veszítünk is ennyit. Egyes márkáknál azonban lehetnek eltérések, és ilyenkor érdemes résen lenni is. Igaz, hogy például ugyanazt a virslit 1349 forintért adták két helyen is, az egyik narancsléért például 529 forintot kért a Tesco, míg a Spar 829-et. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában