Találkozó

2023.07.06. 09:39

Közösen mutatták be értékeiket a Békés vármegyei szlovákok Nézsán és Fallóskúton

A Nógrád vármegyei Nézsán, a Reviczky-kastélyban és parkerdejében (ami szlovák és művészeti iskolaként működik) a hazai és a szlovákok lakta szomszédos országok képviselői találkoztak a Magyarországi Szlovákok Napján.

Nyemcsok László

A nézsai szlovák napon számos program közül választhattak a résztvevők

– A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének három Békés vármegyei régiója, a békéscsabai, a szarvasi és a tótkomlósi méltón képviselte hagyományos és modern ruhába öltöztetett értékeinket – hangsúlyozta Krajcsovics Hajnalka, a Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője. – Az esemény második napján Fallóskúton a békéscsabai régió két énekkara, a Čabianska Ružička (Csabai Rózsák) és a mezőberényi Szlovák Pávakör lépett fel a Nemzetiségi Kórusok Ökumenikus Találkozóján és Egyházzenei Hangversenyén.

Krajcsovics Hajnalka a békéscsabai standnál a szlovák hagyományokból a kolbászt és hímzéseket is felvonultatta

A szlovákok országos napjának minden évben Magyarország más-más régiója ad otthont, idén Nógrád kapta meg ezt a lehetőséget, tavaly Szarvas rendezhette meg.

–  Örömteli volt, hogy közösen milyen jól tudtuk hírét vinni vármegyénk szlovák értékeinek, széles és sokszínű palettát felölelve. Kezdve a hagyományos, tárgyiasult népi értékektől, a szőttesektől a kiadványokig, használati tárgyakig. A színpadi produkcióktól a gasztronómiáig, a modern, de hagyományos motívumokkal díszített turisztikai emlék- és használati tárgyak bemutatásáig – emelte ki Krajcsovics Hajnalka. – Ugyanakkor nemcsak az értékek felvonultatása zajlott több területen, hanem a generációs képviseletünk is örömteli módon mutatkozott meg. A legkisebbektől az idősekig sokan színpadra léptek, többek között a békéscsabai régióból a Telekgerendási Borouka Pávakörben.

A Telekgerendási Borouka Pávakörben kicsik és felnőttek egyaránt szerepeltek

A Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője hangsúlyozta, a kóruszenei találkozó katolikus környezetben zajlott, de a Békés vármegyei evangélikus szlovákok ének-zene csoportjai a rájuk jellemző dalokkal méltón tükrözték az országos rendezvény ökumenikus szellemét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában