Mezőkovácsháza

2023.07.31. 09:47

Kézművesség eszköztárával vöröskeresztes ismeretszerzés a táborban

Eseménydús hétre készülve foglalták el Mezőhegyesen a mezőkovácsházi kézműves tábor résztvevői a 47-es majorban a Peregi Vendégház és Iskolamúzeum helyiségeit. Minden nap tartogatott számukra izgalmakat, sok alkotni és tanulni valót.

Csete Ilona

A vöröskeresztesek naponta kínáltak játékos ismeretszerzésre alkalmakat

Fotó: Gigacz Balázs

A Magyar Vöröskereszt Mezőkovácsháza Város Települési Alapszervezete Kő-Papír-Olló, Segíteni Oly Jó - A Vörökereszt tükrében címmel gyermek kézműves tábornak adott otthont már nem először ez a mezőhegyesi, közkedvelt helyszín. Az idei programok összeállításából kivette a részét a Kalocsa Róza Művelődési Központ, a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda, a Mezőkovácsházi Védőnői Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat mezőkovácsházi kollektívája.

Közösségépítés, idős emberek, családok, gyerekek és fiatalok, támogatásra szoruló közösségek, fogyatékkal, tartós betegséggel élők, menekültek, menedékkérők el- és befogadása, támogatása is sok beszélgetés, foglalkozás, előadás témája volt az elmúlt napokban a bentlakásos gyermek kézműves tábor résztvevői között.

A kézműveskedés sokszínű eszköztára várta a gyerekeket

A kézművesség eszköztára mi mindenre jó? – itt derült ki igazán. Például arra, hogy a Vöröskereszt tevékenységével is ismerkedjenek a táborozók. Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének igazgatója és munkatársai a véradás, a csecsemőgondozás, az újraélesztés, az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettséget is erősítették a gyerekekben. A kézműves foglalkozásokon (gipsz-kép decoupage technikával való készítése, kötélverés, gyöngyszövés, hímzés, szövés, nemezelés), a kreatív tevékenységek alkalmával, az esti szabadidős programokon is a Vöröskereszt programjait, céljait, tevékenységeit játszva sajátították el a fiatalok.

Azzal mindenki egyetértett és átélte: jó közösségben lenni, közösséghez tartozni, közösségben együtt munkálkodni és segíteni egymásnak.

Átörökítik a kézműves hagyományokat

Mezőkovácsházán és környékén a kézműves tevékenységek népszerű szabadidős elfoglaltságnak számítanak. Az ott élő gyermekek is egy olyan művelődő közegben töltik el a szabadidejüket, hogy fontosnak érzik a közösséghez tartozás érzését, a népművészetet, a kulturális hagyományok átörökítését. Ebben volt részük a táborban is a fiataloknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában