Szemle

2023.07.06. 10:17

Itt találja a legropogósabb csabai híreket!

Olvassa el békéscsabai hírválogatásunkat arról, mi minden történt az elmúlt napokban a megyeszékhelyen.

Licska Balázs

Felülvizsgálják a játszóeszközöket Békéscsaba óvodáiban

A gyermekek biztonsága érdekében a nyári szünet ideje alatt felülvizsgálják a játszóeszközöket az önkormányzati fenntartású óvodákban. Ez az ellenőrzés a 18 városi intézményben összesen nagyjából 300 elemet érint – ismertette Szarvas Péter polgármester a Facebook oldalán. Mint írta, a beszerzési eljárás keretében kiválasztott vállalkozó elkészíti a szabványossági felülvizsgálatot, jogszabály rendelkezik arról, hogy ezt kötelező elvégezni. A felülvizsgálati jegyzőkönyv rendelkezik majd arról, hogy egy adott játszóeszköz megfelelő, esetleg szükséges felújítani vagy használaton kívül helyezni.

Lezárták az évadot a Napsugár bábszínházban

Lezárták az évadot a minap Napsugár bábszínházban – írták az intézmény Facebook oldalán, ahol mérleget is vontak. Új épületbe költözött a bábszínház, négy bemutatón, 170 előadáson vannak túl, amelyek 18 ezer nézőt vonzottak. A bábművészeti világtalálkozón belül a 3 hónap alatt 14 programnapot tartottak 33 produkcióval, 12 országból és hazánkból érkeztek művészek, a műsort 4 ezer érdeklődő tekintette meg. Lenkefi Zoltán igazgató úgy értékelt, hogy nehéz, munkával teli évadon vannak túl. A költözés, az új épület megnyitója, a bábművészeti világtalálkozó lebonyolítása mind olyan feladatok voltak, amelyek külön-külön is embert és társulatot próbáló mennyiségű munkát hoztak, azonban a csapat jól vizsgázott, megállta a helyét.

Olaszországban jártak tanulmányúton a Közgé szakemberei

A békéscsabai Közgé, azaz a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium 12 munkatársa vett részt a napokban egy Erasmus+ projekt keretében egy egyhetes olaszországi tanulmányúton. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban elmondták, hogy az intézmény és az olasz Marco Polo közötti szakmai együttműködés 2020-ban kezdődött. A cél az, hogy a szállodákhoz, éttermekhez, kávéházakhoz kapcsolódó jó gyakorlatokat, újdonságokat, aktuális trendeket megismerhessék azzal, hogy bemutatják számukra Északkelet-Olaszország vendéglátóiparához, élelmiszeriparához, turisztikájához kötődő helyi termelőit, szolgáltatóit. Többek között sonkagyárban, borászatban és szállodában is jártak a szakemberek.

Különdíjjal tért haza Békéscsabára a Meseház Forgórózsa csoportja

A békéscsabai Meseház az elmúlt évadban Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész, a Meseház megálmodója születésének centenáriuma alkalmából több ünnepi eseményt is tartott. A méltán híres, garabonciás Mester emlékét őrzi állandó kiállítása, és élő szakmai műhelyként a Meseházban működő társaságok szellemisége. Közéjük tartozik a Meseházi Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoport, melynek hímzéseit minap a zsűri különdíjjal jutalmazta Mezőkövesden, a VIII. Százrózsás Hímzőpályázat eredményhirdetésén. A Forgórózsa csoport tíz éve alakult, hogy a tagjaik elsajátítsák a tradicionális népi hímzést, hogy a hagyományokat megőrizzék és továbbadják.

Színpadra állnak a gyerekek a békéscsabai táborban

Színpadra fel! – ezzel a jelszóval indult az a tábor, amelynek ezen a héten a Csabagyöngye Kulturális Központ ad otthont. A lehetőséget 10 és 14 év közötti fiataloknak hirdették meg, akik a tábor során megismerkednek a színészmesterség, a drámajátékok és a színpadi mozgás elemeivel játékos formában. Sőt, a tábor végén a csapat egy kis jelenetet is bemutat.

Békéscsabaiak is részt vettek a szlovákok napján

Békéscsabaiak is részt vettek a magyarországi szlovákok napján, a Nógrád vármegyei Nézsán, a Reviczky-kastélyban és parkerdejében, ahol a hazai és a szlovákok lakta szomszédos országok képviselői találkoztak. Krajcsovics Hajnalka, a Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője elmondta: a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének három Békés vármegyei régiója, a békéscsabai, a szarvasi és a tótkomlósi méltón képviselte hagyományos és modern ruhába öltöztetett értékeiket. Az esemény második napján, Fallóskúton a békéscsabai régió két énekkara, a Čabianska Ružička, azaz a Csabai Rózsák, valamint a mezőberényi Szlovák Pávakör lépett fel a Nemzetiségi Kórusok Ökumenikus Találkozóján és Egyházzenei Hangversenyén.

Immár a harmadik tábor zajlik a békéscsabai Meseházban

Immár a harmadik tábor zajlik a vakáció idején a békéscsabai Meseházban. Ezen a héten „Játsszunk színházat!” tematikával várták a gyermekeket. Veres Krisztina, a Meseház és a tábor vezetője elmondta, „Ki vagyok én? Mit látsz belőlem? Játsszunk együtt!” címmel három téma köré válogattak játékokat a „gyermekiség” megélésére és felszabadítására. Mégpedig Gabnai Katalin drámapedagógiai módszertárát és Schéner Mihály, Kossuth-díjas képzőművész, a Meseház megálmodója örökérvényű mondatát egyesítve „Csak a játszó ember, egész ember!”

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában