A hét embere

2023.07.03. 06:30

Gyémántot vehetett át a kétsopronyi önkéntes

Kétsoprony Petrovszkiné Czepó Juditnak a Vöröskeresztes tevékenységért kitüntetés gyémántfokozatát adományozta a minap a humanitárius szervezet országos vezetése. Judit több mint 35 éve a Vöröskereszt önkéntese, 2016-tól a kétsopronyi alapszervezet titkára. Nyugdíjba vonulása után is aktívan szervezi a véradásokat a településen, évi három alkalommal. Mindezekért lapunknál Petrovszkiné Czepó Judit a hét embere.

Nyemcsok László

A békéscsabai díjátadón Tóth Zoltánné (balra), Petrovszkiné Czepó Judit és dr. Párducz László

– Szépen sorjáznak vitrinjében a vöröskeresztes munkájáért kapott elismerések. A mostani hova kerül a sorban?
– A legmagasabb polcra, mert ez az aktuális, és ez annak az elismerése, hogy jól ­dolgozunk a rászorulókért, a vérre várókért, közösen, a csapattal. 1993-ban a ­Vöröskeresztes Tevékenységért ezüst fokozatot, 1996-ban a Véradó Mozgalomért ezüst emlékérmet, 2006-ban a ­Vöröskeresztes Tevékenységért arany fokozatot kaptam meg, 2021-ben Elnöki Díszoklevelet vehettem át. Ezek a tények, de ami mögötte van, még fontosabb. Emberi életeket mentünk meg, rászorulókat segítünk, még egyszer hangsúlyozom, a többiekkel együtt.

– Ha már a csapatot említette, kik segítik munkájában?
– A kétsopronyi alap­szervezet vezetésében Laurinyecz Istvánné, Dananaj Pálné és az ifjúsági szervezet részéről Knyihár Péter. A kétsopronyi önkormányzat támogatása pedig példaértékű, szerintem országosan is. Idén például 300 ezer forinttal segítik a helyi szervezetünket, de már hosszú évek óta nyújtanak­ anyagi és természetbeni ­támogatást. Nem mellékesen, Völgyi Sándor polgármester is sokszoros véradónk.

– Úgy hallottam, július 7-én, pénteken újabb nagyszabású véradást tartanak a faluban.
– Így van, és ezt a rendezvényt is támogatja a kétsopronyi önkormányzat, miként a Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete is. Ezáltal a véradást követően 25, többszörös véradónknak köszönhetjük meg, hogy donorként rendelkezésre állnak, amikor csak kell. Vannak köztük már 90-szeres véradók is. Jó érzés, hogy az önkormányzat és a Vöröskereszt révén meg is tudjuk vendégelni a donorokat, például egy kis édességgel, sült kolbásszal, üdítővel, teával. Persze, senki nem ezért jótékonykodik. A Vöröskeresztnek a Békés Vármegyei Kormányhivatallal kötött együttműködése alapján a véradásokat egészségügyi szűrésekkel is rendszeresen összekötjük. A mottónk továbbra is az, hogy egy véradással három ember életét menthetjük meg.

– Manapság nem könnyű véradókat találni. Mivel tudja rávenni erre a nemes cselekedetre a helyieket?
– Nem kell rábeszélni őket, hiszen sokan a családjukból hozzák magukkal a rászorulók iránti segítségnyújtást, és itt mindenki tudja, hogy számíthat a másikra, ha baj van. Kétsoprony egy összetartó falu, és a hagyományokat a véradás révén is tartják az emberek. Nem egyszer jöttek hozzám azzal, milyen jó adni, és nem csak kapni. Örömmel töltött el, amikor dr. Párducz László, a Vöröskereszt Békés vármegyei elnöke és Tóth Zoltánné igazgató egyaránt hangsúlyozta, milyen sok önkéntes áll a szervezet mögött Békésben, a szabadidejét is feláldozva. A szervezet ereje bennük rejlik.

Névjegy

Petrovszkiné Czepó Judit 1958-ban született Csorváson. Békéscsabán, a Közgében érettségizett, majd mérlegképes könyvelői képesítést szerzett. A kétsopronyi Rákóczi téesz üzemgazdasági csoportjánál dolgozott, ezt követően a helyi általános iskola gazdaságvezetői beosztását töltötte be nyugdíjba vonulásáig. A Kétsoprony Iskolájáért Alapítvány kuratóriumi tagja, ő végzi az alapítvány könyvelési munkáit. Hobbija a kert művelése és a varrás, hímzés. Lánya, Enikő kutatásfejlesztő, Tatabányán él. Fia, János helyben él, elektroműszerész, tehergépkocsi-vezető. A nagymama életét hat unoka is bearanyozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában