Világhírű tudós

2023.07.24. 17:16

Bay Zoltánra emlékeztek Gyulaváriban

Koszorúzással emlékeztek Gyula egyik legnagyobb szülöttére, Bay Zoltánra születése 123. évfordulóján hétfőn, Gyulaváriban, a református temetőben – tájékoztatott Facebook oldalán dr. Görgényi Ernő polgármester.

Papp Gábor

Koszorúzással emlékeztek Gyula egyik legnagyobb szülöttére.

Fotó: Petróczki Gábor

– A világhírű tudós életpályája arra tanít bennünket, milyen az igazi hazaszeretet, és azt is megmutatja, micsoda kötőereje lehet a szülőföldnek – fogalmazott a polgármester. – Ahogyan az Márki-Zay Lajos tanár és Hegedűs István református lelkipásztor visszaemlékezéseiből kiderült, nem csak a fizikus, de az egész Bay család akarata az, hogy szülőföldjükön helyezzék őket örök nyugalomra. Idén Bay Zoltánné Herczegh Júlia hamvai is hazatértek, így a gyulavári református temetőben is újra együtt lehet Bay Zoltán és szeretett felesége, aki 45 éven keresztül volt hű társa az egyik legnagyobb magyar fizikusnak. Bay Zoltánné 2021-ben, 97 éves korában hunyt el az Egyesült Államokban, a koronavírus-járvány miatt hamvait családja csak két évvel később, idén június 17-én tudta hazahozni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában