A hét embere

2023.07.31. 06:35

Az önellátásban hisz, a házi ízeket kedveli a kondorosi Hovanecz András

Újabb alkalommal szervezte meg és bonyolította le a kondorosi betyárnapokon a házi finomságok versenyét a helyi kertbarát kör, élén Hovanecz András elnökkel. A zsűri a dzsemek, lekvárok, szörpök, pálinkák, valamint szárazkolbászok közül választotta ki a legjobbakat, összesen 150 terméket vonultattak fel a nevezőknek köszönhetően. Lapunknál az egyre több embert soraiban tudó kertbarát kör vezetője, Hovanecz András a hét embere.

Nyemcsok László

Hovanecz András mindenhol büszkén vállalja fel, hogy vezetheti ezt a fantasztikus egyesületet.

Fotó: Bencsik Ádám

– Hazai pályán horgászhat, elég, ha hátramegy a kert végében lévő halastavukhoz. A kényelem volt az elsőrendű szempont a tó kialakításánál?
–  Szó nincs erről, inkább az, hogy együtt hódolhassak Csongor fiammal egyik szenvedélyemnek, a horgászatnak akkor is, amikor nincs idő elmenni bojlis tavakhoz vagy a kondorosi bányatóhoz. A kerti tóban él egy hatkilós ponty is más halak mellett, ő a kedvencünk. Nem az élelemszerzés miatt horgászunk, hanem az élmény, a közös apa-fia időtöltés miatt. Kifogjuk, lefotózzuk a halakat, és visszadobjuk a vízbe.

– A halételeket nem is szereti?
– Ezt egy szóval sem mondtam, sőt, szívesen készítem is ezeket a halászlétől a sült halakig. A hagyományos magyar ételek mellett szívesen kipróbálom más nemzetek specialitásait is. A legidősebb gyermekemmel, Liliennel közös kedvencünk például a tonhalas tészta, de szívesen készítek tengeri herkentyűkből is finom villásreggeliket, -vacsorákat.

– Az ezekhez illő salátákhoz bizonyára talál a kertjében hozzávalókat. 
– A kertészkedés nálunk családi hagyomány, miként a legtöbb kondorosinál. Az önellátásra, az önfenntartásra törekszem, és ezt igyekszem népszerűsíteni a kertbarát körben is. No, nem az idősebb tagoknál – hiszen részeben tőlük tanultam ezt –, hanem a belépő fiataloknál. Szerencsére egyre inkább bővül a civil szervezetünk.

– Mégis milyen zöldségek, gyümölcsök élveznek előnyt önnél?
– Minden, ami megterem, nem vagyok válogatós. Természetesen az ember törekszik arra, hogy a legjobb, legízletesebb, legtöbbet termő fajtákat találja meg. Ezért is jók a kertbarát körben a szakmai eszmecserék vagy olyan előadók meghívása, akik segítenek ebben. Ha már előbb a kényelem szóba jött, több kultúrát magaságyáson, egy méter magasan termesztek a kertben, legyen szó uborkáról, paradicsomról, zöldségről.

– A jószágoknál is ugyanúgy az önfenntartást helyezi előtérbe?
– Csirkék, tyúkok mellett többek között fürjeket is nevelünk, magunk keltetjük a madarakat, hogy a gyermekeink is lássák, megtanulják. A fürjről még annyit, nagyon egészséges a tojása, a húsa. Ha pedig már ismét ételekről beszélünk, a fürj nagyon finom, emellett az egészség bástyája, és igazi gyógyír a szervezetnek például a galambleves fürjtojással.

– Térjünk vissza a kiskertekhez, hogyan sikerül új tagokat toborozni az egyesületbe?
–  A kertészkedés örömének élőben történő bemutatásával. Azzal, hogy milyen jó érzés, amikor az elvetett magból, az elültetett palántából termés lesz. Nincs annál csodálatosabb, hogy a magad által nevelt zöldséget, gyümölcsöt kiszeded a földből, leveszed a fáról, megeszed vagy felhasználod a magad és a családod, a közösséged javára. Mindenhol büszkén vállalom fel, hogy én lehetek az a szerencsés, aki vezetheti ezt a fantasztikus egyesületet.

– Ezért tartják fontosnak a kondorosi betyárnapokon a házi finomságok versenyének megszervezését is?
– A zöldségeket, gyümölcsöket frissen is fogyasztjuk, de egyre népszerűbb, hogy eltegyünk belőlük télire vagy akár jövő tavaszra befőttként, lekvárként, savanyúságként. Ehhez jön a pálinka, a kolbász, ami egy kondorosi házban szinte „alapkövetelmény”. Bármikor toppan be váratlan vendég, ezekkel mindig megkínálhatjuk. 

– A többi kertbarát körrel tartják a kapcsolatot?
– Olyannyira, hogy augusztusban újra összejövünk a szarvasi, a gyomaendrődi, békéscsabai és a békésszentandrási kertbarát kör tagjaival egy termékbemutató, kiállítás keretében. Évente váltjuk a helyszínt, a programnak idén a kondorosi művelődési ház ad otthont. Emellett kiemelt rendezvényünk a Betyárok az asztal mellett kolbászgyúró- és töltöttkáposztafőző-verseny, amit szeptemberben rendezünk meg a kondorosi Lovarda Rendezvényközpontban, valamint idén fennállásunknak 50 éves, jubileumi évfordulója is lesz.

Névjegy

Hovanecz András 1983-ban született Szarvason, Kondoroson nőtt fel, Békéscsabán és Gyomaendrődön végezte középfokú tanulmányait. Érettségi után pénzügyi vonalon tanult tovább, több pénzügyi végzettséget szerzett. Immáron 12 éve az Aegon Biztosító Békés vármegyei területi vezetője. Nős, felesége, Kata fodrász, de most otthon van legkisebb fiukkal, a másfél éves Kolossal. A kilencéves Csongor és a 11 éves Lilien egyaránt a kondorosi általános iskola tanulója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában