Évforduló

2023.07.30. 20:39

A postagalambok messzire szállnak Békésből, a szövetségnek köszönhetően

Tízéves évfordulóját ünnepelte szombaton a Békés Megye Postagalambsport Egyesületeinek Tagszövetsége Gyulán, a Steigervald-tanyán. A sikeres és összetartó közösség létrehozásáért, működtetéséért Cséfán Tivadar Bárdos Istvánnak, a Postagalambászok Nemzetközi Világszövetsége elnökének serlegét vehette át, Mihalik Csaba alelnökkel együtt.

Nyemcsok László

Cséfán Tivadar a világszövetség serlegét vehette át

Fotó: Bencsik Ádám

Tíz évvel ezelőtt merész dologba kezdtek a főként Békésben élő postagalambaszok. Önállóan versenyző közösségként kívántak a Magyar Postagalamb Sportszövetség tagjai lenni, önállóan akartak versenyeket szervezni.

– Mindenki ismeri a versenyzési irányokat, így tisztában van vele, hogy a Békésbe érkező postagalambok a rendkívül nehéz időjárási viszonyok közepette teljesítenek – hangsúlyozta Bárdos István. – A hőmérsékletnek, a szélviszonyoknak, az Alföld minden természeti körülményének megfelelve, azon felülemelkedve térnek haza galambjaik a messzi utakról. Az itt zajló versenyeken a postagalamb eredeti tájékozódó képességeinek maximumát kell adnia. Itt nincsenek ötperces listák, és nincsenek tömegével együtt érkező galambok a dúcokba. Itt a verseny igazi erőpróba, a postagalamb egyedi képességeit maximálisan kibontakoztatva. A felkészített madár saját erőből teljesíti a versenytávokat.

Bárdos István hangsúlyozta, jól választottak a szervezéskor, jól választottak az induláskor. Cséfán Tivadar ugyanis elnökként 10 éve kitartóan erősíti, fejleszti a versenykerületet. Sporttársai elismerése mellett a Nemzet Galambásza kitüntető cím tulajdonosa címet is kiérdemelte.

A gyulai Steigervald-tanyán az elmúlt tíz évet is értékelték a postagalambászok

– Kiváló emberekkel közösen építették fel a közösséget – emelte ki. –Olyan országosan is elismert galambászokkal, mint a nemrég elhunyt Kitulják Pál vagy dr. Kassai Péter, Szluka János, Rotár István, Szabó Imre, Jambrik István, Turák Károly, Csehi Miklós, Varga Lajos. – Azt látom, több ez, mint sportegyesület, ez egy baráti közösség, melynek tagjai értik egymást, és értékelik, értékként kezelik a közösséget, a közös versenyzést. Nem akarnak külön utakon járni. Az elmúlt 10 év a közös versenyzés, és nem a külön utak keresésének időszaka volt. A sok nagyszerű, itt élő postagalambász, és a hozzájuk kapcsolódó kiváló versenyeredmény Magyarország valamennyi postagalambász közössége számára példaértékű. Az emlékserleg legyen szimbóluma a teljesítménynek, és az egymást összekötő sportbarátságnak.

A galambok ezerszáz kilométert is repülnek

Cséfán Tivadar többek között kitért arra, a múlt év végén nagysikerű postagalamb-kiállítást rendezett a Békés Megye Postagalambsport Egyesületeinek Tagszövetsége Gyulán. Az eseményen különböző kategóriákban, a rövid-, a közép-, a hosszú távon, a maratoni távolságon és a fiatal madarak között legjobban teljesítő, a tagszövetség területéről való galambokat értékelték. Ennek megfelelően Makóról, Szegedről Orosházáról, Békéscsabáról, Gyuláról, Vésztőről, Gyomaendrődről, Dévaványáról érkeztek különleges madarak a kiállításra.

A galambok rövid távon Békés vármegyéből Budaörsig, Komáromig, Győrig, Sopronig és a csehországi Jihlaváig jutnak el, középtávon Prága, hosszú távon a németországi Lipcse, a csehországi Chomutovig repülnek. A megtett legnagyobb távolság a feleresztés helyétől hazaérkezésig 900-1100 kilométer, függően a tenyésztő-sportoló lakhelyétől. Útjuk alapján sebességet számolnak, amiből kiderül, hogy melyek a legeredményesebb madarak egy-egy kategóriában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában