Nyaralás

2023.07.03. 10:56

A NAV válaszol, mi lehet a poggyászunkban, ha útra kelünk

Nyaralás előtt sokakban felvetődik a kérdés, mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy élelmiszert lehet kivinni és behozni. Milyen engedélyekhez kötött, ha például magunkal visszük házikedvencünket? Érdemes ismerni ezeket a szabályokat, hisz sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatjuk meg magunkat. Ezeket ismerteti a Nemzeti Adó-és Vámhivatal közleményében.

Gyemendi Réka

Jó, ha tudjuk mit és miből mennyit vihetünk magunkkal.

Fotó: Shutterstock

A szabályok közötti eligazodáshoz figyelembe kell venni az úti célt, hiszen az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra eltérő szabályok vonatkoznak. Ha valaki az Unió tagállamai között utazik, akkor, alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Bizonyos áruk, illetve élőlények utaztatása viszont korlátozáshoz, engedélyhez kötött. Ilyenek például a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, illetve a háziállat.

A NAV ismerteti, érdemes igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. EU-n belül házikedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

A,Beagle,Dog,Sits,In,An,Open,Suitcase,With,Clothes
EU-n belül házikedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre. Fotó: Shutterstock

Speciális szabályok vonatkoznak például a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, így a vadásztrófeára és a preparátumokra is. Ezek behozatala és kivitele mind az Unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos, vagy engedélyhez kötött. Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont-, teknőspáncél- vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

A jövedéki termékek behozatalára is figyelnünk kell

Az EU-n belül a jövedéki termékek – például alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély, azonban mennyiségi korlátozás vonatkozhat rájuk. A NAV kiemeli, nem kereskedelmi mennyiség megítélésénél határértéknek számít – de nem feltétlenül döntő szempont – például 800 szál cigaretta, 200 szál szivar, 110 liter sör vagy például 90 liter bor, pezsgő. Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában, járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. 

A mennyiségek mellett több egyéb feltétel határozhatja meg, hogy egy magánszemély saját felhasználására szolgálnak-e a poggyászban lévő jövedéki termékek. Ilyen például a birtokban tartás indoka, a szállítás módja, a termék jellege, és a termékről rendelkezésre álló dokumentumok: számla, blokk stb.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról a magyarországi diplomáciai képviseletek adnak felvilágosítást.

Nem lehet nálunk akármennyi pénz

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles azt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az Unió területére be- vagy onnan kilép. Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe.

Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként az Európai Unió területéről kiviszi.

És mit hozhatunk be?

A behozatali szabályok szempontjából az sem mindegy, hogy az Unión kívülről mivel utazunk Magyarországra. 17 éves kor felett légi úton például 200 szál, egyéb úton 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, közúti és vasúti forgalomban 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – 150 euró az értékhatár. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában