Szent Vince Borrend

2023.07.08. 10:21

A legjobb borokat díjazták Pósteleken, elültették a hetedik emlékfát – galériával, videóval

A szokásokhoz hűen a pósteleki Mókus Csárda és környezete adott otthont a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke eredményhirdető rendezvényének pénteken este. A programra a borlovagok díszöltözékükben vonultak fel. A legjobb borokról a hagyományoknak megfelelően korábban, a gyulai Százéves Cukrászdában döntött a zsűri.

Nyemcsok László

A lovagi szék tagjai is szent ügyüknek tartják a nedű szolgálatát

Fotó: Imre György

Lukács Sándor, a borrend nagymestere, a lovagi szék elnöke elmondta, szomorú kötelességüknek is eleget tesznek, ugyanis a minap hunyt el Gulyás Ferenc, a borrend elnöke, és a Mókus Csárda melletti ösvényen most személy szerint az ő tiszteletére ültették el az emlékezés hetedik fáját.

Csongrádi a Zászlósbor

Az elnök a díjátadón kitért arra, hogy a lovagi szék zsűrije a 2023. évi Zászlósbornak a csongrádi Bodor Martin Pincészet 2021-es Cabernet Sauvignon Prémiumját választotta meg. A nedű abszolút champion-díjat is kapott. Champion-díjra találták érdemesnek a bírálók a fehérboroknál a kunszállási Polyák Pincészet 2022-es chardonnay-jét. Rozé kategóriában champion-díjat érdemelt ki cabernet sauvignon rozéjával (2022) a hajósi Berta Sándor Pincészet. Champion-díjat kapott a vörösboroknál a csongrádi Pusztai Csaba Pince 2021-es cabernet sauvignonja. A 2022-es évjáratú borok között a következő legmagasabb pontszámú aranyérmet kapta egy portugieser, aminek termelője Kovács Zoltán, Agancsos Pincészet (Villány).

Sajben György két aranyérme

Békésből évek óta a békéscsabai Sajben György nevez nedűjeivel a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének versenyére. A békéscsabai borkészítő idén is kiválóan szerepelt. 2019-es kékfrankosa és 2021-es olaszrizlingje egyaránt aranyérmes lett. Lukács Sándor kiemelte, töretlenül vallják és hiszik, hogy a bor szolgálata szent ügyük. A borászokat, borrendi tagokat, borlovagokat Kutyej Pál nyugalmazott békéscsabai evangélikus lelkész áldotta meg.  

A borrend névadójáról is szó esett. Szent Vince Zaragoza püspöke mellett volt diakónus. Diocletianus, római császár uralkodása alatt jelentős volt a keresztényüldözés, Valencia helytartója ezért az elsők között fogatta el a püspököt és segítőjét. A püspök már igen idős volt, így a diakónus beszélt helyette, és nem tagadta meg hitét. Emiatt kegyetlenül megkínozták, és amikor ebbe belehalt, nem temették el, hanem egy mezőre dobták.

A legenda szerint, amikor dögevő állatok jöttek, hogy „eltakarítsák” a testet, akkor Isten küldött egy égi madarat, és az elhessegette az állatokat. Ezután Vince testét egy zsákba varrták, bedobták a tengerbe, de a hullámok állandóan partra vetették. A helytartó azt mondta, ezt az embert holtában sem lehet legyőzni, ennek hatására megtért. Így Szent Vince halála után végzett hittérítést. Lukcs Sándor kiemelte, tisztelete főként mediterrán államokban jelentős, a szőlő védőszentjei között tartják számon. A Szent Vince Borrend azért választotta több mint 30 éve névadójául, mert hisznek abban, hogy a szőlő megművelése és a borkészítés emberfeletti munkát, kitartást, elhivatottságot és hitet igényel.

A pálinkafesztiválon avattak új borlovagokat

A Szent Vince Borrend Békés megyei tagozatát 2001-ben alapította Lukács Sándor, Simon János és Sajben György. Egyre nagyobb volumenű rendezvényeik és a növekvő létszám miatt 2008-ban a borrend közgyűlése úgy határozott, hogy a tagozat a borrenden belül önálló jogi személyként végezheti munkáját, és a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke hivatalos nevet használhatja.

A Zászlósbor-átadón borlovagokat is avatnak, de ez idén előbbre jött. A Gyulai Pálinkafesztiválon, a vár udvarán ütötte lovaggá Lukács Sándor elméleti és gyakorlati feladataik teljesítése, valamint esküjük után Pénzes Imrét és Kardos Tibort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában