Humán bizottság

2023.07.01. 10:08

A gyógyszertári ügyelet kérdését járták körül Békésen

Az orvosi és gyógyszertári ügyeleti rendszer átalakítása közben is fontos, hogy ne sérüljenek a betegek érdekei, ezért a város tájékozódott ebben a kérdésbe – tájékoztatott Mucsi András, a humán és szociális bizottság elnöke. Kedden az önkormányzat humán bizottsága is foglalkozott az üggyel.

Papp Gábor

Mucsi András

Fotó: Bencsik Ádám-archív

Mucsi András kiemelte, a városban található négy gyógyszertár egyike működési engedély módosítást kérelmezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYEI) az ügyeleti szolgálat alóli felmentését kérve. A kérelemben foglaltak alapján az OGYEI Békés gyógyszertári ügyeleti rendjének felülvizsgálata iránt hivatalból eljárást indított. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által megküldött, 2022. január 1 . napja és 2022. december 31. napja közötti időszakban elszámolt gyógyszerforgalmi adatokból számított, közfinanszírozott gyógyszer forgalmazásából származó árréstömeg alapján nem indokolt bármely gyógyszertár mentesítése a gyógyszertári ügyeleti szolgálat alól. 

A vizsgált időszakban Békésen az összes becsengetések száma 2687, az összes vénykiváltás 1540, amiből megállapították, hogy napi rendszerességgel volt igénybevétel, és annak jelentős részében, 57 százalékában vényköteles gyógyszerek kiváltása történt. Hétköznapokon a gyógyszertári ügyelet lakossági megkeresése 18 órától 19 óráig átlagosan 6 volt, 19 órától 20 óráig átlagosan 5, amikor 42 százalékban vényköteles gyógyszerek kiváltása történt. Vasárnap 9 órától 10 óráig átlagosan 12 becsengetés, 10 órától 11 óráig átlagosan 10 becsengetés, 17 órától 19 óráig átlagosan 9 becsengetés történt, az utóbbi években készenlétben történő behívás nem volt. 

A vizsgálat adataiból megállapították, hogy az ügyeleti időben történő becsengetések száma és indokoltásága változó, azonban nagy számban váltottak ki olyan gyógyszereket, amelyek alkalmazása a beteg számára sürgősnek tekinthető. 

– 2023. július 3-tól munkanapokon 18-20 óra között, szombaton és pihenőnapokon 8-12 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 9-12 óra között mindig lesz ügyeletes gyógyszertár – tudtuk meg Mucsi András képviselőtől, a Humán és Szociális Bizottság elnökétől.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában